Saturday, April 26, 2008

Chernobyl : 22 χρόνια μετά...

Την 24η Απριλίου 1986 μία Ολική Σεληνιακή Έκλειψη λαμβάνει χώρα στις 4 μοίρες και 3 πρώτα λεπτά του Σκορπιού. Ο Πλούτωνας εκείνη την εποχή διελαύνει στις πρώτες μοίρες του ίδιου ζωδίου ( 5 Σκορπιού 59 ) σχηματίζοντας οχτάγωνο (45 μοίρες) με τον διελαύνοντα Ουρανό στην 23η μοίρα του Τοξότη.

Η σύμπτωση της ζωδιακής τοποθετησης της Σεληνιακής Έκλειψης στην ίδια μοίρα με αυτήν του διελαύνοντος κυβερνήτη του Σκορπιού Πλούτωνα , και μάλιστα στο ίδιο το ζώδιο το οποίο έχει συνδεθεί όσο κανένα άλλο με τον όλεθρο και την καταστροφή, υπήρξε ένα πολύ σημαντικό αστρολογικό "φαινόμενο" εκείνη την εποχή. Δύο μέρες μετά την Σεληνιακή Έκλειψη, στις 26 Απριλίου 1986, την ίδια μέρα κατά την οποία ο διελ. Ήλιος έρχεται σε σχεδόν τέλεια αντίθεση με τον διελ. Πλούτωνα, ο διελαύνων Άρης στην 14η Αιγόκερω σχηματίζει γωνία 45 μοιρών με το μεσοδιάστημα των διελαυνόντων Ουρανού και Πλούτωνα στην 30η Σκορπιού. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός Άρης= Ουρανός/Πλούτωνας είναι "κλασσικός" με χαρακτηριστική παρουσία σε σε εκδηλώσεις γεγονότων ‘εκρηκτικού‘ τύπου ή/και διαστάσεων. H 26η Απριλίου 1986 υπήρξε η μέρα κατά την οποία μια απο τις χειρότερες καταστροφές ολων των εποχών συγκλόνισε τον πλανήτη. Το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα, αυτό που όλοι πλέον γνωριζουμε απο το όνομα της Ουκρανικής πόλης στο οποίο έλαβε χώρα, το ατύχημα του Chernobyl...

Ο χάρτης του ουρανού κατά τη στιγμή της πρώτης έκρηξης στον πυρηνικό αντιδραστήρα Νο 4.

Θα επαναλάβω εδώ αυτό που έχω πει αρκετές φορές και στο παρελθόν. Κανένας πλανητικός σχηματισμός, καμμία Έκλειψη, καμμία διελεύση δεν είναι ικανή να προκαλέσει απολύτως τίποτα απο μόνη της. Όλα τα παραπάνω - όταν υφίστανται- δεν δηλώνουν τίποτα άλλο απο την παρουσίαση της πιθανότητας για την εκδήλωση ενός συγκεκριμένου γεγονότος, η φύση και η ένταση του οποίου εξαρτάται απο το σύνολο των "εν δράση" πλανητικών σχηματισμών. Αλλά η υλοποίηση αυτης της πιθανότητας με τη μορφή γεγονότος εξαρτάται απόλυτα απο τον βαθμό "ανταπόκρισης" που βρίσκει ο εν ενεργεία πλανητικός συνδυασμός σε χάρτες μεγαλυτερης "εμβέλειας", ονομαστικά σε γενέθλιους χάρτες Κρατών, πόλεων, ενώσεων, οργανισμών κλπ. Με άλλα λόγια για να έχει νόημα το "σήμα" δεν απαιτείται μόνο η ύπαρξη ενός "πομπού" αλλά και ενός "κατάλληλου δέκτη". Στην συγκεκριμένη περίπτωση λοιπόν αυτο που θα πρέπει να ερευνηθεί είναι ο τρόπος με τον οποίο ο συγκεκριμενος πλανητικός συνδυσμός (τον οποίο περιέγραψα πιο πάνω) συσχετίστηκε με τον γενέθλιο χάρτη της Ουκρανίας αλλά και όλων των κρατών τα οποία επηρρεάστηκαν απο το καταστροφικό ατύχημα (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) .


Ιστορικά στοιχεία σε σχέση με την καταστροφή στο Τσερνόμπιλ
Το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ έλαβε χώρα στις 26 Απριλίου του 1986, στον αντιδραστήρα Νο. 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ της Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε εδάφη της Ουκρανίας. Το ατύχημα ήταν της τάξης του μέγιστου προβλεπόμενου ατυχήματος στην Διεθνή Κλίμακα Πυρηνικών Συμβάντων, διατάραξε σοβαρότατα τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν στις γύρω περιοχές και είχε σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία. Από το ατύχημα πέθαναν επιτόπου δυο από τους εργάτες του σταθμού. Μέσα σε τέσσερις μήνες, από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα λόγω της θερμότητας, πέθαναν 28 εκ των πυροσβεστών που έσπευσαν στο χώρο του ατυχήματος και διαπιστώθηκαν 19 επιπλέον θάνατοι ως το 2004. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι επηρεάστηκε η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εξαιτίας της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια. Οι ποσοστιαίες αυξήσεις των καρκίνων ήταν άνω του 15% στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν, με χιλιάδες θανάτους από καρκίνο και λευχαιμία να συνδέονται με το ατύχημα.

Το ατύχημα συνέβη στη 01:23:40 ώρα Μόσχας, ξημερώματα του Σαββάτου 26 Απριλίου 1986. Εκείνη την ώρα στο εργοστάσιο βρίσκονταν περίπου 200 εργαζόμενοι των οποίων οι ενασχολήσεις σχετίζονταν με την ομαλή λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων 1, 2 και 3, καθώς και με το πρόγραμμα ελέγχου που λάμβανε χώρα στον αντιδραστήρα 4 όπου και σημειώθηκε η έκρηξη. Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου υπήρχαν άλλοι εργάτες οι οποίοι δούλευαν σε νυχτερινή βάρδια για την κατασκευή των αντιδραστήρων 5 και 6 που επρόκειτο να λειτουργήσουν το Φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς. Σημειώθηκαν δύο εκρήξεις στο κτίριο του αντιδραστήρα Νο 4. Το αποτέλεσμα τους ήταν η διάνοιξη μιας τρύπας στην οροφή του κτιρίου και η εκτόξευση γραφίτη, σκυροδέματος και συντριμμιών. Σαν αποτέλεσμα αυτών, ο πυρήνας του αντιδραστήρα βρέθηκε σε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον. Μεγάλο μέρος του ουρανίου που χρησιμοποιούνταν ως καύσιμο έφυγε στον αέρα μαζί με υπερουράνια στοιχεία και προϊόντα της σχάσης από τον πυρήνα του αντιδραστήρα, παρασυρόμενα από τον καπνό του οποίου η στήλη έφτασε σε ύψος το ένα χιλιόμετρο...

...Το ατύχημα στο Τσερνόμπιλ είχε επιπτώσεις στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, με τη δυτική, ανατολική και βόρεια Ευρώπη να δέχεται το μεγαλύτερο ποσοστό ραδιενεργών ισοτόπων (περισσότερα από τα μισά ραδιενεργά σωματίδια που απελευθερώθηκαν από το ατύχημα κατέληξαν σε περιοχές εκτός ΕΣΣΔ)... Υπολογίζεται ότι από τη συνολική δόση ραδιενέργειας που έλαβε ο πληθυσμός της γης λόγω του ατυχήματος, το 36% αντιστοιχεί στους κατοίκους Ρωσίας, Ουκρανίας και Λευκορωσίας και το 53% στους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Ακόμα και σήμερα υπάρχουν περιορισμοί στη διακίνηση τροφίμων σε χώρες της Ευρώπης:
Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν περιορισμοί σε 374 φάρμες με 200.000 πρόβατα.
Σε Σουηδία και Νορβηγία υπάρχουν περιορισμοί για ζώα που βρίσκονται σε ελεύθερο περιβάλλον (ανάμεσά τους και οι τάρανδοι).
Στη Γερμανία αλλά και σε άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες ανιχνεύονται υψηλά ποσοστά καισίου 137 σε άγρια ζώα, όπως αγριόχοιρους (μέσα επίπεδα 6.800 Bq/kg, δέκα φορές υψηλότερα από το όριο ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα 600 Bq/kg).
Εκτιμάται ότι περισσότερο από το μισό του ιωδίου 131 που διέφυγε από το Τσερνόμπιλ κατέληξε εκτός ΕΣΣΔ. Το ραδιενεργό ιώδιο προκαλεί αύξηση των περιπτώσεων
καρκίνου του θυρεοειδούς και σύμφωνα με εκτιμήσεις, παρουσιάστηκε αύξηση αυτής της μορφής καρκίνου σε Ηνωμένο Βασίλειο και Τσεχία, χρειάζονται όμως περισσότερες έρευνες για να υπάρξει συνολική εικόνα για την Ευρώπη. Κάποιες άλλες μελέτες αναφέρουν επίσης αύξηση της παιδικής λευχαιμίας σε Δυτική Γερμανία, Ελλάδα και Λευκορωσία.

Έχοντας υπόψη ότι τα περισσότερα είδη καρκίνου χρειάζονται 20 με 60 χρόνια μεταξύ έκθεσης στο αίτιο και εκδήλωσης της ασθένειας, είναι προφανές ότι είναι ακόμα νωρίς για να εκτιμήσουμε τις πραγματικές διαστάσεις των επιπτώσεων του ατυχήματος.

Τον Σεπτέμβριο του 2007 η Ουκρανία ενέκρινε την κατασκευή ενός ατσάλινου κελύφους πάνω από τον αντιδραστήρα, σε αντικατάσταση της υπάρχουσας σαρκοφάγου, η οποία κινδυνεύει από κατάρρευση.

Πηγές και εξωτερικοί σύνδεσμοι 
Πυρηνικός Σταθμός Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ

Chernobyl disaster

Official UN Chernobyl site

List of Chernobyl-related articles

Frequently Asked Chernobyl Questions

No comments: