Sunday, December 4, 2016

Ο κανόνας- μέθοδος του "διπλού" και οι νοηματικοί συνδυασμοί στη γλώσσα των συμβόλων

Τοξότης, το ένατο ζώδιο, η επιθυμία της επέκτασης των πνευματικών μας οριζόντων, η επιθυμία να ταξιδέψουμε, να γνωρίσουμε “νέους κόσμους”.

9ος γενέθλιος οίκος, το ταξίδι το ίδιο, η τελική πραγμάτωση της βασικής επιθυμίας του 9ου ζωδίου, του Τοξότη. 

Ας πάρουμε τώρα ένα υποθετικό γενέθλιο χάρτη με τοποθέτηση Ήλιου και Ερμή στον 9ο οίκο και ταυτόχρονη τοποθέτηση πλανητών, του Δία και του Κρόνου ας πούμε, στο ζώδιο του Τοξότη. Αυτό που παρατηρούμε λοιπόν στον υποθετικό μας χάρτη είναι η παρουσία 4 σε αριθμό ισχυρών Πλανητικών Αρχών οι οποίες δουλεύουν ταυτόχρονα μέσα στα πλαίσια της συμβολικής που μοιράζονται ο 9ος οίκος και το 9ο ζώδιο. Σε αυτό το χάρτη λοιπόν υπάρχει και η βασική επιθυμία του ζωδίου, του Τοξότη στο παράδειγμα μας,  αλλά και η πιθανότητα πραγμάτωσης της όπως υποδεικνύει η δυναμική του οίκου που το ζώδιο προσδιορίζει ( του 9ου σε αυτή την περίπτωση). Θα ήταν λοιπόν ασφαλές να υποθέσουμε ότι ο κάτοχος του υποθετικού μας χάρτη θα ταξιδέψει ( ή “ταξιδέψει”) πολύ στη ζωή του, επεκτείνoντας τους πνευματικούς του ορίζοντες σε μεγάλο βαθμό. 

Θα πρέπει βέβαια να λαμβάνουμε πάντα υπόψη μας ότι διάφοροι συμβολικοί νοηματικοί συνδυασμοί θα μπορούσαν να καταστήσουν την αρχική αυτή βασική “τάση” λιγότερο ή περισσότερο ισχυρή. Θα μπορούσαν π.χ και οι 4 πλανήτες να βρίσκονται τοποθετημένοι στον Τοξότη αλλά ταυτόχρονα και στον 9ο οίκο. Κάτι τέτοιο θα ενδυνάμωνε σε πολύ μεγάλο βαθμό της κλίση/τάση καθιστώντας την πανίσχυρη. Από την άλλη βέβαια θα μπορούσαμε να έχουμε τους Δία και Κρόνο στον Τοξότη με τον Ήλιο και Ερμή να βρίσκονται τοποθετημένοι στον 9ο οίκο  αλλά στο “σταθερότερο” των  ζωδίων του Σταθερού Σταυρού, τον Ταύρο. Κάτι τέτοιο θα περιέπλεκε τα πράγματα γιατί η  πραγμάτωση της πιθανότητας με τον τρόπο του Ταύρου θα απαιτούσε την πλήρωση κάποιων “πρακτικού τύπου” ( Ταύρος ) προυποθέσεων οδηγώντας έτσι την ισχύ της πιθανότητας σε αποδυνάμωση. Άλλη παραλλαγή,  2 ή παραπάνω πλανήτες στον Τοξότη οι οποίοι ωστόσο βρίσκονται τοποθετημένοι  στον αντίθετο-συμπληρωματικό του 9ου, τον 3ο οίκο που σχετίζεται με τους Δίδυμους. Σε αυτή την περίπτωση η ισχυρή επιθυμία του ζωδίου του Τοξότη για επέκταση των πνευματικών οριζόντων παραμένει ισχυρή αλλά η δυνατότητα που δίνει ο οίκος να συμβεί αυτό διαφοροποιείται. Τα ταξίδια είναι σύντομα, πιθανόν να έχουν σχέση με επαγγελματικού τύπου δραστηριότητα, οι εντυπώσεις έχουν ένα επιφανειακό χαρακτήρα, η δυνατότητα αφομοίωσης νέων πολιτιστικών στοιχείων μέσω της ένταξης σε μια διαφορετικής κουλτούρας κοινωνία εξασθενεί. 



Για να γυρίσουμε όμως στο βασικό μας θέμα, ο κανόνας, ή μάλλον θα προτιμήσω τη λέξη μέθοδος, του “διπλού”, της “συνάντησης” δηλαδή στον ίδιο χάρτη της επιθυμίας, της βασικής κλίσης που προσδίδει η ισχυρή παρουσία ενός ζωδίου, με την ισχυρή πιθανότητα πραγμάτωσης της, όπως αυτή καθορίζετε απο την ισχυρή παρουσία του οίκου που το συγκεκριμένο ζώδιο προσδιορίζει, είναι βασική στην ερμηνεία ενός γενέθλιου (και όχι μόνο) χάρτη. Γιατί ; Διότι μας δίνει τη δυνατότητα να χτίσουμε τα “θεμέλια” πάνω στα οποία θα οικοδομήσουμε την ερμηνεία, τη “μετάφραση” δηλαδή των όσων ο απο-συμβολισμός του υπό εξέταση χάρτη μας “δηλώνει”.  Ή τουλάχιστον όσων από αυτά έχουμε τη δυνατότητα να “ακούσουμε”...

No comments: