Thursday, July 24, 2008

Η Αιώνια Δόξα της Νάνας Μούσχουρη

Την τελευταία συναυλία της καριέρας της δίνει απόψε στο Ηρώδειο η μεγάλη Ελληνίδα τραγουδίστρια Νάνα Μούσχουρη.
Η Νάνα Μούσχουρη είναι μια τραγουδίστρια - φαινόμενο στο διεθνές καλλιτεχνικό στερέωμα, με πενήντα χρόνια διεθνούς καριέρας χωρίς διακοπή. Γεννήθηκε στα Χανιά στις 13 Οκτωβρίου 1934 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ήδη από πολύ μικρή ηλικία αγάπησε τη μουσική και το τραγούδι μέσα από τις κινηματογραφικές ταινίες που προβάλλονταν στο θερινό κινηματογράφο, στον οποίο εργαζόταν ο πατέρας της ως μηχανικός προβολής.


"Αυτό το κορίτσι είναι ένα καράβι που ταξιδεύει... Μια τέτοια παράξενη εικόνα μου ήρθε στον νου όταν είδα και άκουσα τη Νάνα για πρώτη φορά, πριν από χρόνια, σ' ένα παραθαλάσσιο νυχτερινό κέντρο της Αθήνας να τραγουδάει αμερικάνικα τραγούδια με την ορχήστρα. Δεν ήξερα τότε ποια ήταν, ούτε πως τη λέγανε, αλλά η φωνή της και το ζεστό συμπαθητικό της πρόσωπο, μαζί με την εικόνα του καραβιού που ταξίδευε, έμειναν για πολύ καιρό χαραγμένα στη μνήμη μου. Πού να
φανταστώ ότι ένα χρόνο αργότερα θα της έγραφα τα λόγια για το πρώτο τραγούδι της στα ελληνικά και κατόπιν τα λόγια όλων σχεδόν των τραγουδιών που τραγούδησε στη μητρική της γλώσσα. Πού να φανταστώ ακόμα ότι θα μ' έδενε μαζί της μια μεγάλη φιλία που χρόνια τώρα εξακολουθεί να μένει ζωντανή κι αδιατάρακτη...


"...Γεια σου Νανά, καράβι που ταξιδεύεις σε καινούργιους ολοένα ωκεανούς! Εύχομαι οι άνεμοι να σου είναι πάντα ευνοϊκοί και οι ανεξερεύνητες στεριές και θάλασσες που θα δεις να ημερέψουν, απ' τη μαγεία της φωνής σου κι απ' τη γαλήνη της αλήθειας που κουβαλάς μέσα σου" (
Nίκος Γκάτσος )



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ( ΠΗΓH : Προβολέας της Τέχνης και του Πολιτισμού : Nανά Μούσχουρη )

Η Νάνα Μούσχουρη ξεκίνησε την καριέρα της στην Ελλάδα το 1958. Μέχρι σήμερα έχει ηχογραφήσει πάνω από 1.500 τραγούδια σε επτά γλώσσες :ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά και πορτογαλικά. Αλλά και στις συναυλίες της, αναζητώντας τις παραδοσιακές εκφράσεις των χωρών που επισκέπτεται και επιδιώκοντας την άμεση επικοινωνία με το κοινό της, ερμηνεύει τραγούδια στην αυθεντική γλώσσα τους : στα ιαπωνικά, ολλανδικά, πορτογαλικά, κινέζικα και σε διάφορες τοπικές διαλέκτους.

Σήμερα θεωρείται καλλιτέχνης – φαινόμενο στα δισκογραφικά χρονικά με 48 χρόνια διεθνούς καριέρας χωρίς διακοπή. Έχει λάβει πάνω από 350 χρυσούς και πλατινένιους δίσκους σε πολλές χώρες. Από το “White Rose of Athens” (Το Λευκό Ρόδο της Αθήνας) που ήταν και ο πρώτος της χρυσός δίσκος στα Γερμανικά, το 1961 και την έκανε γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο, μέχρι τον τελευταίο της δίσκο «Μια φωνή από την καρδιά» που έγινε χρυσός στη Δανία στο τέλος Ιανουαρίου 2003. Ακόμα και δίσκοι της που επανεκδίδονται, όπως το “The girl from Greece sings”, ηχογράφηση του 1962 με τον Quincy Jones που επανεκδόθηκε το 2002, έγινε χρυσός στη Γερμανία και την Αγγλία. Στη Γαλλία, είναι η γυναίκα καλλιτέχνις που έχει τους περισσότερους χρυσούς δίσκους, από την εποχή που καθιερώθηκε ο θεσμός το 1974. Στην Ολλανδία, η λίστα των δίσκων της που έγιναν χρυσοί ή πλατινένιοι, συμπληρώνεται με έναν διαμαντένιο δίσκο για τις πωλήσεις του δίσκου “Nana's book of songs” (1974).

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της IFPI οι πωλήσεις των δίσκων της έχουν ξεπεράσει τα 300 εκατομμύρια παγκοσμίως, γεγονός που την κατατάσσει στην πρώτη γραμμή μαζί με τους Beatles και τον Elvis Prisley.

Θεέ μου Σωτήρα / τ' άστρα σου πήρα
ν' ανάψω τα τόξα / που δείχνουν την αιώνιά σου Δόξα!


Νίκος Γκάτσος




Gloria Eterna

Στίχοι: Νίκος Γκάτσος / Μουσική: Friedrich Georg Händel

Πρώτη εκτέλεση: Νανά Μούσχουρη


Ο γενέθλιος αστρολογικός χάρτης της Νάνας Μούσχουρη :
13 Oκτωβρίου 1934, 5:00 πμ, Χανιά, Κρήτη (πηγή : astrotheme.fr MOUSKOURI Nana )


Ο χάρτης της Νάνας Μούσχουρη, τον οποίο δημοσιεύω πιο πάνω, έχει καταστρωθεί με βάση τα στοιχεία που μας δίνει η astrotheme.fr μια ιστοσελίδα με τεράστια βάση δεδομένων γεννήσεων, η οποία όμως σπανίως κάνει αναφορά στις πηγές των πληροφοριών της.

Διατηρώντας λοιπόν τις επιφυλάξεις μας σε σχέση με την ακρίβεια της ώρας γεννήσεως ξεκινάμε με τα στοιχεία τα οποία είναι δεδομένα στο χάρτη της Νάνας, η οποία γεννήθηκε με τον Ήλιο στο ζώδιο του Ζυγού και τη Σελήνη της στο ζωδιο του Τοξότη.

Βλέπετε αγαπητοί φίλοι και φίλες ότι απο το ξεκίνημα ακόμα της ανάλυσης μας παίρνουμε μια καλή ιδέα για τη "βασική διάθεση" του ωροσκοπίου αφού τα Φώτα είναι τοποθετημένα στο κατεξοχήν καλλιτεχνικό και υπό την κυριαρχία της Αφροδίτης ζώδιο του Ζυγού (ο Ήλιος), αλλά και στο απόλυτα "διεθνές" και "υπεράνω συνόρων" ζώδιο του Δία, τον Τοξότη (η Σελήνη). Η Σελήνη στον Τοξότη και στον 3ο οίκο εξηγεί επίσης την άνεση με την οποία προσαρμόστηκε στη διεθνή καλλιτεχνική σκηνή αλλά και την ευκολία με την οποία έμαθε και χρησιμοποίησε στη δουλειά της μια πλειάδα ξένων γλωσσών.

Ο χάρτης παρουσιάζει τον Ωροσκόπο της στο "σημείο μηδεν", ακριβώς στο πέρασμα της ανατέλουσας μοίρας απο το ζώδιο της Παρθένου σε αυτό του Ζυγού. Εντύπωση μου ωστόσο είναι ότι ο Ωροσκόπος της βρίσκεται πιθανότατα στην Παρθένο, και όχι στο Ζυγό.
Η εξαιρετικά "χαμηλών τόνων" παρουσία της, το στοιχείο του "απέριττου" στην γενική εμφάνιση της, η μετριοφροσύνη και σεμνότητα χαρακτήρα που τη διακρίνει, αλλά και η εκπληκτική τακτικότητα, συνέπεια και εργατικότητα που επέδειξε κατά τη διάρκεια της καριέρας της ( 50 χρόνια συνεχούς εργασίας χωρίς καμμία διακοπή ! ) είναι τα στοιχεία που με οδηγούν στην άποψη ότι ο Ωροσκόπος της είναι στην Παρθένο, και μάλιστα το πιθανότερο στις τελευταίες μοίρες του ζωδίου της Παρθένου διατηρώντας έτσι σε ισχύ και το τρίγωνο του Δία πρός το Μεσουράνημα της το οποίο είναι εξαιρετικά δηλωτικό της απίστευτης επιτυχίας που γνώρισε στην καρριέρα της.

Εκτός απο το τρίγωνο του Δία με το Μεσουράνημα της υπάρχουν και κάποια άλλα στοιχεία-δείκτες αναγνώρισης και καταξίωσης τα οποία δεν είναι ευκολα εμφανή στο χάρτη της, όπως πχ η τοποθέτηση του Ήλιου της ακριβώς στο μεσοδιάστημα Αφροδίτης-Δία, η τοποθέτηση του Πλούτωνα στο μεσοδιάστημα Ήλιου-Δία, η τοποθέτηση της Αφροδίτης της στα μεσοδιάστηματα Ήλιου-Ωροσκόπου και Ήλιου-Μεσουρανήματος , η τοποθέτηση του Δία της στο μεσοδιάστημα Σελήνης-Ποσειδώνα, αλλά και η τριπλή ενεργοποίηση που δέχεται το κατά Εbertin "μεσοδιάστημα της επιτυχίας", αυτό δηλ. του Δία-Πλούτωνα, απο τους Ποσειδώνα (άμεσο μεσοδιάστημα), Σελήνη και Ουρανό (μέσω όψεων 8ης αρμονικής σειράς) .

7 comments:

Anonymous said...

Ωραια επιλογη, Ηρακλη!
Η Νανα Μουσχουρη ειναι απο τις ελαχιστες επιγειες θεες!
Πιστευεις οτι ο χαρτης ειναι σωστος? Πριν ενα μηνα που ειχα ψαξει το χαρτη της στο astrotheme υπηρχε υποθετικη ωρα γεννησης 12.00..
Μπορουμε να πουμε οτι φαινεται το μεγαλο ανοιγμα και η επιτυχια στο εξωτερικο σε συνδυασμο με το χαμηλο προφιλ που διατηρησε σε ολη της την καριερα? Αυτο αναρωτιεμαι καθε φορα που κοιταζω το χαρτη της..ειναι σπανιο φαινομενο στην εποχη μας.
Undine

Heracles V. said...

Νάσαι καλά Αλεξάνδρα...Η ερώτηση σου είναι δικαιολογημένη αφού προφανώς διάβασες το ανολοκλήρωτο μήνυμα το οποίο δημοσιεύσα κατά λάθος (πάτησα publish αντί save).

Όχι δεν πιστεύω ότι έχει ΚΑΙ Ωροσκόπο στο Ζυγό. Αν συνέβαινε αυτό θα ήταν χαρακτηριστική εκπρόσωπος του συγκεκριμένου ζωδίου (αφού θα ειχε επίσης Ήλιο αλλά και Αφροδίτη στο Ζυγό και στο 1ο οίκο),πράγμα που εμφανέστατα δεν είναι αληθές.

Πιστευω ότι ο Ωροσκόπος της είναι πολύ πιθανόν τοποθετημένος κάπου στις 2-3 τελευταίες μοίρες της Παρθένου και αυτό εξηγεί και το (ίσως υπέρ του δέοντος) χαμηλων τόνων προφίλ που διατήρησε καθόλη τη διάρκεια της πορείας της. Μια πραγματική αντι-σταρ θα έλεγε κανείς...

Anonymous said...

Ευχαριστω για την διευκρινηση..
τελειο και το τραγουδι!
Undine

Anonymous said...

Τη Νάνα τη θεωρώ την πλέον χαρακτηριστική εκπρόσωπο του ζωδίου του Ζυγού. Αναποφάσιστη, ευγενική και πάρα πολύ γλυκιά. Η ίδια έχει πει σε συνεντεύξεις πόσο ντροπαλή ήταν και πόσα κόμπλεξ είχε για το τι θα πουν οι άλλοι. Είναι πάντα τόσο γλυκομίλητη και μου είναι τόσο συμπαθής.
Μπράβο Ηρακλή.

Δημήτρης

Heracles V. said...

Παιδιά σας ευχαριστώ και εγώ...

Σας εύχομαι καλή συνέχεια για το υπόλοιπο του καλοκαιριού. Δεν πάω διακοπές ακόμα, αλλά οι δημοσιεύσεις μου απο τώρα ως και τα τέλη Αυγούστου θα είναι ελάχιστες (αν υπάρξει κάποια), αφού αποφάσισα ότι έχω ανάγκη μια μικρής περιόδου αποχής και αποτοξίνωσης απο το ίντερνετ και την ψηφιακή ζωή γενικότερα...

Τα λέμε απο Σεπτέμβρη λοιπόν...

ΥΓ Δημήτρη, σε περίπτωση που θές να δημοσιεύσεις κάτι στο blog στειλε μου μήνυμα για να σου δώσω πρόσβαση.

Anonymous said...

Eυχαριστώ Ηρακλή. Σου εύχομαι καλό καλοκαίρι, και στους άλλους φίλους (Undine και λοιπούς). Το ίδιο ισχύει και για μένα (μια φάση αποτοξίνωσης από το ίντερνετ).Σύντομα όμως θα τα πούμε. Ευχαριστώ για την πρόσκληση.Η ισχύς εν τη ενώσει..

Δημήτρης

Anonymous said...

Kala na pernate kai apo mena..
kai kali xekourasi!

Ante, Hrakli, na do, an tha peiseis to Dimitri na dimosiefsei...(-;
Undine