Thursday, September 4, 2008

Tα πολλά πρόσωπα της Παρθένου ( του Δημήτρη Σ. )

Βιωματικά μιλώντας, με τους Παρθένους τα πράγματα πάντα ήταν σύνθετα και περίπλοκα, όσο δύσκολη και περίπλοκη είναι η κατανόηση σε βάθος αυτού του ερμητικού, και γι'αυτό το λόγο ιδιαίτερα αινιγματικού τύπου. Δυο φίλους Παρθένους είχα, με τον ένα ήμασταν σαν αδέλφια πολλά χρόνια ώσπου μια μέρα σφαχτήκαμε. Η αδυναμία του να συγχωρεί και να συμφιλιώνεται ήταν παροιμιώδης και μια ασήμαντη αφορμή στάθηκε αιτία να παραβλέψει πολλά χρόνια αδιατάρακτης αδελφικής φιλίας χωρίς το παραμικρό συννεφάκι και να την στείλει στο διάολο μια και καλή. Βλέπετε, ενώ για έναν άλλο άνθρωπο, ο προορισμός και όχι οι ενδιάμεσοι σταθμοί, είναι η ουσία, για έναν Παρθένο ένας σταθμός μπορεί να αποδειχθεί το τέρμα... Αυτό συμβαίνει και με τα άλλα δυο γήινα ζώδια συνήθως, Ταύρους και Αιγόκερους που χαρακτηρίζονται για τον εγωισμό και το πείσμα τους. Με τον άλλο φίλο ξεκινήσαμε την κοινή μας πορεία μέσα από "σφάξιμο", αλλά μετά εξελίχθηκε σε δυνατή και ουσιαστική φιλία που προσφέραμε ο ένας στον άλλον δύναμη (μέσω γνώσης). Μου δίδαξε επίσης ευγενικά μέσα απ'τη στάση του τι θα πει αξιοπρέπεια και την ικανότητα να λεω στους άλλους "όχι δεν είμαι διαθέσιμος" όταν δεν σέβονται και δεν εκτιμούν την προσφορά και τον μόχθο της εργασίας μου. Αυτός μου δίδαξε και τη μεγάλη διαφορά του να χρησιμεύεις από το να χρησιμοποιείσαι. Οι Παρθένοι μπορεί να γίνουν είτε οι καλύτεροι είτε οι χειρότεροι μαθητές και δάσκαλοι. Εξαρτάται. Από το αν θα επιτρέψουν στην προκατάληψη και τον εγωισμό να κυβερνάει τις σχέσεις τους ή θα εντοπίσουν με μεγενθυντικό φακό εκτός από τα λάθη των άλλων, και τα δικά τους, και θα κάνουν πιο ευγενικά τις επισημάνσεις και τις εισηγήσεις τους.

Καλώς ή κακώς το διορθωτικό και η γομολάστιχα είναι απαραίτητα στις ανθρώπινες κοινωνίες. Πώς να γίνεις όμως εύκολα συμπαθής αν έχεις επιφορτιστεί με το δύσκολο και άχαρο καθήκον της κρίσης, ειδικά αν ζητάς αποδείξεις και τεκμήρια για το κάθε τι ; Κανείς δεν θέλει να τον διορθώνουν. 'Ενας χειροκροτητής είναι πάντα αρεστός. Από μικρός στο σχολείο τρέλλαινε τους γονείς και τους δασκάλους με ερωτήσεις το παιδί :

"Μα γιατί να είναι έτσι και όχι αλλιώς ;" "Ποιός το λέει αυτό ;" Συχνά αυτή η έμφυτη τάση αμφισβήτησης και κριτικής φαίνεται στα μάτια των άλλων ως πνεύμα αντιλογίας. Ο καλύτερος αντιπολιτευόμενος και ο χειρότερος κυβερνήτης.

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι ζητούν αποδείξεις και χειροπιαστά τεκμήρια για τα πάντα. 'Αλλοτε ως μικρό παιδί, σωστό "διαβολάκι" που αμφισβητεί την παραδοσιακή γνώση. 'Αλλοτε ως ενήλικας, θέλει να επιβάλλει την δική του "διαβολεμένη" γνώση και εκτοπίζοντας τον άνθρωπο του συστήματος, τον "Πατριάρχη" και τον "ειδήμονα", να γίνει ο ίδιος γρανάζι του συστήματος. Τότε γίνεται ο πιο φανατικός και ισχυρογνώμων τύπος. Για έναν Παρθένο, η αλήθεια πρέπει να ακούγεται. Επειδή όμως ταυτόχρονα είναι έντονα αυτοκριτικός, θα το ψάξει περισσότερο και θα αναθεωρήσει όταν δει ότι δεν έχει επαρκή ντοκουμέντα. Η αλήθεια έχει πολλά πρόσωπα και η αναζήτηση μέσω του πνεύματος κουράζει όσους αναπαύονται πάνω στην μεγάλη τους τάχα ''Αλήθεια''. Ενώ ασκεί δριμύτατη κριτική, δεν υπάρχει ίσως κανείς άλλος ζωδιακός τύπος που "αυτομαστιγώνεται" τόσο αλύπητα. Σ'αυτές τις περιπτώσεις εντοπίζει όχι μόνο τα λάθη των άλλων, αλλά και τα δικά του.

'Οσα λέγονται πάλι περί αγνότητας της Παρθένου έχουν βάση, αλλά είναι μόνο μια εκδήλωση του ζωδίου αυτού. Γιατί η Παρθένος έχει πολλές εκδηλώσεις, μπορεί να'ναι η αγνότητα, αλλά μπορεί να'ναι και ο σατανικός επιστήμονας, ο δαιμόνιος εγκέφαλος και ο μεγάλος υπεύθυνος πίσω από τα χέρια που κρατάνε τα φαινομενικά όπλα μιας καταστροφής. 'Αλλοτε είναι μαύρο πρόβατο και αιρετικός, άλλες φορές εκπροσωπεί την απόλυτη υποταγή στο σύστημα. 'Αλλοτε ερμητικός φιλόσοφος, άλλοτε εμπειρικός φιλόσοφος. 'Aλλοτε μάγισσα στην πυρά, άλλοτε πουριτανός Ιεροεξεταστής. Και οι γυναίκες.... άλλοτε η ενσάρκωση της αγνότητας και της σοφίας, άλλοτε το μεγαλείο του κατιναριού. Ειδικά μια γυναίκα Παρθένος μπορεί να γίνει πολύ σκύλα επειδή συνήθως δεν μασάει τα λόγια της και η γλώσσα της κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει.

Ακόμα ένας Ερμής στην Παρθένο μπορεί να γίνει ένα καλό φτυάρι εξίσου με έναν Ερμή στο Σκορπιό. Βιωματικά θα έλεγα ότι συνήθως οι γυναίκες Παρθένοι που γνώρισα ήταν πολύ κουραστικές για το νευρικό μου σύστημα. Μερικές φορές επίσης, γνώρισα κυρίες που είχαν την Σελήνη, την Αφροδίτη ή τον Ωροσκόπο στην Παρθένο και διέγνωσα μια βαθειά υποσυνείδητη ανάγκη να υποταχθούν σε έναν άντρα. 'Αλλες το ομολογούσαν ανοιχτά, άλλες όχι.  Συχνά, στις περιπτώσεις αυτές, λειτουργούσε ως μηχανισμός κάλυψης μιας βαθειάς εσωτερικής ανασφάλειας που λειτουργούσε πάντα ως εξής : Σε προκαλώ > σε θυμώνω > με υποτάσσεις. 'Ολες αυτές τις γυναίκες τις βίωσα ως εξαιρετικά αγενείς, εριστικές και κουραστικές. Απολάμβαναν τη λογομαχία, ως μέσο επιβεβαίωσης ενός ανεπτυγμένου Εγώ. Αλλά έχω γνωρίσει και εξαιρετικά μετρημένους και στωικούς άντρες και γυναίκες Παρθένους, που είναι λιτοί και κυνικοί σαν το Διογένη, τον φιλόσοφο γαιδουριστή. Ακόμα είχα την τύχη να συναναστραφώ με κυρίες με όλη τη σημασία της λέξης, που η λάμψη του πνεύματός τους και η διαύγεια τους σε κάνει να θες να κάθεσαι να τους ακούς με τις ώρες να μιλάνε γιατί το μυαλό είναι μεγάλο αφροδισιακό ειδικά αν το άτομο έχει κάποιο πνευματικό επίπεδο (το οποίο κατά κοινή ομολογία των μοντέρνων Αστρολόγων δεν διαγιγνώσκεται από κανένα αστρολογικό χάρτη). Τότε θα σου μάθει τι θα πει πνευματικός πολιτισμός και θα σε πάει εκεί που πρέπει για να μάθεις μυστικά που δεν τα φανταζόσουν ανοίγοντάς σου έναν καινούριο κόσμο μπροστά στα μάτια σου. Θα σου αποκαλύψει τα μυστικά και τα φανερά όπλα του Πνεύματος και να στέκεσαι στο ύψος σου αδιαφορώντας τα πικρόχολα σχόλια και τα δηλητήρια.

Παρθενίσιο είναι το πολύπλοκο μυαλό της Αγκάθα Κρίστι. Παρθενίσια είναι η ψυχρή ομορφιά της ερμητικής Γκρέτα Γκάρμπο. Με παρθενίσιο τρόπο ανταλλάσει απόψεις ο μεγάλος λογοτέχνης Γκέτε με τον Σίλερ φανερώνοντας πόσο υλοζωικότερος και μεθοδικότερος ήταν σε σύγκριση με τον Σίλερ, που ήταν περισσότερο κάτοχος αφηρημένων εννοιών. Παρθενίσια μέθοδο και ανάλυση θα κάνει και ένας σκακιστής που ψυχρά θα υπολογίσει τις πιθανές εκβάσεις ενός αγώνα και θα προβεί στην ανάλογη κίνηση. Και ένας δημοσιογράφος, ένας κοινωνικός σχολιαστής με "αιχμηρή" πένα. Και ο Σοφιστής. Και οι διάλογοι στην αγορά με επιχειρηματο-λογική δεινότητα, καθώς και η Ψυχ-ανάλυση και η αναλυτική Φιλοσοφία προυποθέτουν παρθενίσια κότσια. Η Παρθένος ανατέλλει συχνά και σε χάρτες διαννοούμενων όπως σ'αυτόν του Ζακ Ντεριντά, του Αλμπέρ Καμί, του Σοπενάουερ κ.α. Το ξεγύμνωμα ενός ανθρώπου μέσα από το πνεύμα και την παρατήρηση δράσεων και αντιδράσεων. Αν ο Σκορπιός το κάνει αυτό με ένστικτο και διαίσθηση, η Παρθένος το κάνει με χειρουργική ακρίβεια και μαθηματική λογική. 'Οταν οδηγηθεί σε ένα αξίωμα, δεν το 'χει σε τίποτα να το αναιρέσει αν οδηγηθεί κάπου αλλού. Είναι ο κάτοχος της τέχνης της Ειρωνίας. Είναι το ζώδιο της μνήμης και της τροφοδοσίας, κυρίως της διαννοητικής, και το ζώδιο της ιατρικής.

'Ενα αρχέτυπο δεν περιγράφεται με λίγα λόγια και ασφαλώς ένα ζώδιο έχει πολλές εκδηλώσεις και πολλά επίπεδα. Ο Ερμής θεωρείται παραδοσιακά κυβερνήτης της Παρθένου, και ο Χείρωνας από μια σημαντική μερίδα αιρετικών και μοντέρνων Αστρολόγων που με ''παρθενίσιο'' αιρετικό σκεπτικό αποδίδουν στην Παρθένο χαρακτηριστικά του θεραπευτή/γιατρού και βιώνουν τις διελεύσεις του ως πολύ κουραστικές και επώδυνες, και που τον αναγνωρίζουν ως ζώδιο προσφοράς και υπηρεσίας. Πάντως δεν γνώρισα ακόμα Παρθένο που ονειρεύτηκε και βρήκε ανάπαυση στη βεβαιότητα. Πάντα μου έμενε η αίσθηση ότι δεν κάνουν ούτε για ομαδάρχες αλλά ούτε και για οπαδοί. Από αυτή την άποψη τάσσομαι υπέρ της άποψης του γερμανού αστρολόγου Schifman ότι ο Χείρωνας είναι ο πραγματικός κυβερνήτης της Παρθένου και ο Ερμής των Διδύμων. Το πρώτο ζώδιο του Ερμή αμφισβητεί, κρίνει και διακρίνει, το δεύτερο προσαρμόζεται και ελίσσεται. Θα γίνουν και οι δυο ίσως αποστάτες μια μέρα, ο πρώτος από κριτική στάση και γήινη πεποίθηση, ο δεύτερος για λόγους προσαρμογής και αέρινης ευελιξίας συνήθως. Στον Χείρωνα αποδίδονται λέξεις κλειδιά της Παρθένου όπως υπηρεσία, προσφορά, κόπωση και κοπιαστική καθημερινότητα, εργασία, θεραπεία, ερμητική μοναξιά.

Και αν η απομόνωση των Ιχθύων έχει συχνά θρησκευτικό υπόβαθρο ή συνοδεύεται από τελετουργικά και αθώα θρησκευτική προσήλωση, η απομόνωση της Παρθένου τελεί υπό συνθήκες εργαστηρίου και συχνά υπηρετεί ένα επιστημονικό - και όχι σπάνια "διαβολικό" όραμα. Εδώ αποκτά ενδιαφέρον και η αντίθεση Πίστης (Ιχθείς) - Γνώσης (Παρθένος). 'Ισως τέτοιες διαπιστώσεις οδηγούν πολλούς ερευνητές να θεωρούν την Παρθένο προσωποποίηση της διαβολής και της αμφισβήτησης. Εδώ είναι για μένα που αρχίζει η ανταρσία ενάντια σε κάθε "θεό" με σκοπό την γνώση. Εδώ η πίστη δεν είναι καθόλου σημαντική. Φυσικά σε αυτό το ζώδιο ξεκινά να αποκτά και ουσιαστικό νόημα η έννοια της αίρεσης και της αναίρεσης, τόσο σε επίπεδο Πίστης όσο σε επίπεδο Γνωσιολογίας και Φιλοσοφίας. Η Παρθένος θέλει να διακρίνει με σκοπό να μάθει. Δεν έχει ανάγκη την πίστη και κάθε βεβαιότητα. Ανάλογα με το επίπεδο εξέλιξης, θα ξεκαθαρίσει μέσα του τις πιο δύσκολες έννοιες σε αυτή τη ζωή. Η διανοητική κάθαρση είναι ένα σημαντικό καθήκον αυτής της ζωής.

Ας έχει. Ο Σεπτέμβρης είναι μήνας περισυλλογής. Τα σχολεία ανοίγουν ξανά και ο κόσμος επιστρέφει στα γραφεία και στις δουλειές του. Είμαστε αντιμέτωποι και πάλι με τα παρθενίσια "δεινά" : ρουτίνα, εργασία, παραγωγή, υποχρέωση. Αποχαιρετισμός της χαλαρότητας και της ρέμπελης ζωής. Αποχαιρετώντας το καλοκαίρι , θα χρειαστεί να επιστρατευσουμε το παρθενίσιο φλέγμα για να επιβιώσουμε στην "πόλη της μούτζας" που αρχετυπικά θεωρείται ότι ανήκει στο ζώδιο της Παρθένου, και που σήμερα μόνο Παρθένο δεν θυμίζει με τόση ανοργανωσιά, βρωμιά και ανακατοσούρα..

Και μια μνεία πριν την επιστροφή στην πραγματικότητα του Σεπτέμβρη....

Το Σεπτέμβρη του 1905, γεννήθηκε η σουηδέζα Greta Garbo, μια διάσημη Παρθένος. Το κανονικό της όνομα ήταν Gustaffson. Greta Garbo την "βάφτισε" ο σκηνοθέτης Stiller. Η Greta έπαιξε σε κάποιες ταινίες του βωβού κινηματογράφου και έλαμψε στις δεκατίες του 20' και 30'.



Greta Garbo γενέθλιος χάρτης

Σελήνη στον 12ο οίκο και Κρόνος, κυβερνήτης του 10ου οίκου, στον 11ο : Δεν έδινε ποτέ συνεντεύξεις και αυτόγραφα, δεν απαντούσε σε γράμματα των θαυμαστών της και δεν πήγαινε σε πρεμιέρες. Είχε δηλώσει "Δεν είπα ότι θέλω να είμαι μόνη μου, είπα ότι θέλω να με αφήσουν μόνη μου, έχει διαφορά". Η Greta κρατούσε την ιδιωτική της ζωή μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας. Κάποιοι την χαρακτήρισαν καταθλιπτική, με μονομανή και ενοχική συμπεριφορά. Κάποιοι άλλοι πίστευαν ότι τα χρόνια που ζούσε στις ΗΠΑ ήταν μόνη της γιατί αγαπούσε την ηθοποιό Μimi Pollak. (Η Αφροδίτη σε ενάμισιτετράγωνο με τον Ουρανό στον 8ο οίκο). Οι επιστολές της που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα δείχνουν ότι ήταν ερωτευμένη με την Pollack ως το τέλος της ζωής της και όταν η τελευταία έμεινε έγγυος η Greta είχε γράψει: "Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε τη φύση μας, αφού την δημιούργησε ο Θεός, αλλά σε σκεφτόμουν πάντα και η μία ανήκε στην άλλη". Ο βιογράφος της, Barry Paris, έγραψε ότι ήταν bisexual, και καθώς περνούσαν τα χρόνια γινόταν ασεξουαλική. Υποδύθηκε σπουδαίους και κλασσικούς ρόλους. Anna Karenina, Mata Harri, Ninotchka, Queen Christina, και πόσα άλλα... Μετά το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, αποσύρθηκε από τον κινηματογράφο, αγόρασε ένα διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη και πέρασε την υπόλοιπη ζωή της σαν ερημίτης. Ο μύθος της θα παραμείνει αιώνιος.

Καλό μήνα σε όλους

Η Milena Farmer τραγουδάει το "Greta"

6 comments:

Anonymous said...

Ωραιο εγκωμιο για τους Παρθενους, Δημητρη.
Να ζησετε!και να σας χαιρομαστε.
Undine

medousa said...

Δημήτρη πολύ ωραίο κείμενο και μάλιστα με διδακτικό χαρακτήρα. Τα θερμά μου συγχαρητήρια! Η φίλη σου η Ταυρίνα :)

_ said...

Σε ευχαριστώ, η άποψη αυτή για Παρθένους και Χείρωνα ξενίζει λίγο, ειδικά αν κρίνω από τις αντιδράσεις Αστρολόγων παλιότερες και τωρινές, αλλά ήμουν προετοιμασμένος. Είναι μια άποψη εξαιρετικά διεδεδομένη ειδικά σε άλλες χώρες, και έχω δει στην πράξη ότι έχει βάση, αλλά θέλει καιρό για να εμπεδωθεί. 'Ισως αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι αυτοί που την υποστηρίζουν είναι θα το έλεγα αρκετά χειρώνιοι τύποι που βουτάνε λίγο και σε σκοτεινές περιοχές και αντιμιλάνε και αρκετά. Η πειθαρχία των Παρθένων και η τάξη είναι σχετική εν ολίγοις. Οι μισοί εκπροσωπούν την τάξη και οι άλλοι μισοί την απόλυτη αταξία και το χάος. Πάντα όμως έχουν ανεπτυγμένη την τάση του ερμητισμού και της διαννοητικής αμφισβήτησης.

Unknown said...

Would it be possible to have a shorter version of these ideas and thoughts in English? Some summary?

Anonymous said...

..Παρθενοι..Συζουσα με μια Ολλανδεζα παρθενο για τρια χρονια..Την αγαπησα, αλλα σχεδον παντα η κοπελα δεν εξωτερικευε τα αισθηματα της..Το σαγαπω το ελεγε μονο οταν το ελεγα κι εγω..Αυτο με πειραζε, οπως με πειραζε οτι δεν μπορουσε να με εμπιστευτει παροτι της εδειχνα παντα την αγαπη μου και δεν της ειχα δωσει δικαιωμα ποτε περι απιστιας..Καρκινος ειμαι και φανατικος μονογαμικος..Το αλλο που με πειραζε οτι δεν μπορουσε η δεν ηθελε να παραδεχτει τα λαθη της..Οταν της ελεγα ενα λαθος της, παντα ειχε μια ανασφαλεια οτι δεν την ηθελα..Παντα ζηταω συγνωμη για τα δικα μου λαθη. Σε εκεινη επρεπε να την παροτρυνω με γλυκο τροπο να δει τα λαθη της..
Η συμβιωση 3 χρονια μας εκανε κακο, χαθηκε ο ερωτας, μικροκαυβγαδες χωρις λογο, μεχρις οτου της προτεινα να παει στην Ολλανδια για δυο εβδομαδες να δει τους δικους της και να ηρεμησουμε για να μπορεσουμε να σωσουμε τον δεσμο μας.. Μεγαλο λαθος μου..
Την εμπιστευτικα, την αγαπησα σαν καμια αλλη..
Στην Ολλανδια που ηταν, μιλουσαμε στο τηλ, με sms, μου ελεγε οτι με αγαπαει και της λειπω και ηθελε να γυρισει..Οσπου μια μερα χωρις λογο, εκλεισε τηλεφωνα, αλλαξε νουμερο στο τηλεφωνο του σπιτιου..Χαθηκε..χωρις κουβεντα..ατσι απλα πεταξε 3 χρονια χωρις εξηγηση..
Αυτο που ηθελα αν χωριζαμε, να χωριζαμε πολιτισμενα με σεβασμο για τα 3 χρονια που περασαμε..Δεν το εκανε, δεν ηθελε να παραδεχτει τα λαθη της και απλα "εκλεισε τον διακοπτη"
Δεν μου εδωσε ευκαιρια να μιλησω και αυτο με εχει τρελλανει..
Βρηκα την διευθυνση του σπιτιου της στο internet και σκεφτομαι να παω η να στειλω γραμμα..και αν στειλω γραμμα δεν ξερω πως να την κανω να γυρισει..Τωρα ειναι απροβλεπτη, νιωθω σαν να μην την ξερω καθολου..Απο την μια νιωθω οτι πρεπει να γραψω ολη την αληθεια για αυτα που νιωθω, απο την αλλη σκεφτομαι να βαλω εγωισμο μεσα..
Παρθενος,μια κυριολεκτικα περιπετεια στην ζωη μου και την αγαπαω απιστευτα..

Παναγιώτης said...

Σκεφτήκατε το ενδεχόμενο 0 Παρθένος να ήταν ένας μεγαλομανής Λέων ,ο Ταύρος ένας εγωκεντρικός και κυριαρχικός Κριός και ο Αιγόκερως ένας απροσάρμοστος Υδροχόος;
Σύμφωνα βέβαια με τους αστερισμούς και τις πραγματικές θέσεις των ζωδίων του αστρικού ζωδιακού;