Sunday, November 15, 2009

Ποσειδώνιοι… ( της Αλεξάνδρας Α. )

Αρκετά με το τετράγωνο του Πλούτωνα με τον Κρόνο...ας ασχοληθούμε λίγο και με τον Ποσειδώνα...


Η Lianella Livaldi Laun, στο βιβλίο της για τις ερωτικές σχέσεις στο Ωροσκόπιο παραθέτει ένα ιταλικό παραμύθι απο τη συλλογή του Italo Calvino. Tο παραμύθι δείχνει δύο απο τις πολλές όψεις του Ποσειδώνα. Απολαύστε το παραμύθι και ψάξτε και εσείς για κάποια ποσειδώνεια πλευρά του χαρακτήρα σας...




Σε ένα μακρυνό Βασίλειο ζούσε ένας πλούσιος και αγαπητός απο το λαό του Βασιλιάς. Ο Βασιλιάς είχε ένα μοναδικό παιδί που το αγαπούσε σαν το φώς του Ήλιου. Ο πρίγκηπας ήταν όμως πάντα μελαγχολικός και περνούσε όλη του την ημέρα στο μπαλκόνι του παλατιού κοιτάζοντας τον ανοιχτό ορίζοντα.

– Τι σου λείπει, τι έχεις? ρωτουσε ο Βασιλιάς.
– Πατέρα μου, ούτε εγώ ξέρω τι μου συμβαίνει.
-Είσαι ερωτευμενος? Αν επιθυμείς κάποια κοπέλα, θα σου τη φέρω εδώ, ακόμα και αν είναι η κόρη του πιο ισχυρου Βασιλιά ή του πιο φτωχού ζητιάνου.

-Όχι, πατέρα, δεν είμαι ερωτευμένος.
Ο Βασιλιάς προσπάθησε πολλές φορές να αποσπάσει την προσοχή του Πρίγκηπα, αλλά μάταια. Ούτε η μουσική, ούτε ο χορός, ούτε τα χαρούμενα τραγούδια ευχαριστούσαν τον θλιμμένο Πρίγκηπα, που γινόταν ολοένα και πιο λυπημένος.
Ο Βασιλιάς φώναξε κάποια στιγμή όλους τους Σοφούς στο παλάτι του: Φιλόσοφοι, Αστρολόγοι, Γιατροί και Διανοούμενοι ήταν στην υπηρεσία του και προσπαθούσαν να βρουν μια λύση για τον πρίγκηπα. Όλοι μαζΊ συλλογίστηκαν και τελικά ανακοίνωσαν στο Βασιλιά:

- Μελετήσαμε τα άστρα, Μεγαλειότατε, σκεφτήκαμε πολύ το θέμα και θα πρέπει να κάνετε το εξής: Ανταλλάξτε το πουκάμισο του Πρίγκηπα με το πουκάμισο ενός ευτυχισμένου ανθρώπου.


Ο Βασιλιάς έστειλε τους αγγελιοφόρους του για να του βρούν έναν ευτυχισμένο άνθρωπο. Αυτοί του έφεραν πρώτα έναν ιερέα.


– Εισαι ευτυχισμενος? τον ρώτησε ο Βασιλιάς.

– Μάλιστα, Μεγαλειοτατε!.

– Θέλεις να γίνεις επίσκοπος?

–Μα και βέβαια! απάντησε ο ιερέας.

–Τοτε εξαφανίσου! Ψάχνω κάποιον που να είναι ευχαριστημένος με αυτό που είναι!, φώναξε ο Βασιλιάς εξοργισμένος.

Οι αγγελιοφόροι συνέχισαν να ψάχνουν έναν ευτυχισμένο άνθρωπο. Αναζήτησαν τον Βασιλιά μιας γειτονικής χώρας που ζούσε ειρηνικά και ήταν, όπως λέγανε, ευτυχισμένος. Εκείνος ο Βασιλιάς είχε μια ωραία γυναίκα και πολλά παιδιά. Υποδέχτηκε τους απεσταλμένους του Βασιλιά με τιμές και τους είπε:

-Ναι, είμαι ευτυχισμένος, δεν μου λείπει τιποτα, μόνο όταν σκέφτομαι οτι κάποτε θα πεθάνω και θα τα αφήσω όλα πίσω μου, με κυριεύει ένας μεγάλος φόβος.

Οι απεσταλμένοι του Βασιλιά έφυγαν απογοητευμένοι. Ο Βασιλιάς θυμωμένος και δυσαρεστημένος συνάμα, μη ξέροντας πως να βρει λύση για το γιο του, θέλησε να ξεχαστεί στο κυνήγι. Έφυγε λοιπόν και κάπου στους αγρούς άκουσε κάποιον να τραγουδάει αμέριμνος. Ο Βασιλιάς σκέφτηκε ότι αφού τραγουδάει τόσο χαρούμενα μόνος του, τότε πρέπει να είναι ευτυχισμένος. Ακολούθησε λοιπόν τον ήχο του τραγουδιού και βρήκε ένα νεαρό αγρότη που τραγουδούσε ,ενώ δούλευε στους αγρούς.

- Καλημέρα, Μεγαλειότατε, είπε ο νεαρός.
- Ευτυχισμένε! είπε ο Βασιλιάς. Θέλεις να έρθεις μαζί μου στην πρωτεύουσα και να γίνεις φίλος μου?
– Όχι, Μεγαλειότατε, είμαι ευχαριστημένος εδώ και δεν θέλω να αλλάξω τη θέση μου ούτε με αυτή του ίδιου του Πάπα!, είπε ο νέος.
Ο Βασιλιάς κατάλαβε οτι βρήκε επιτέλους έναν ευτυχισμένο άνθρωπο και φώναξε τους ακολούθους του : Ελάτε, σώθηκε ο γιός μου!
- Καλότυχε, νεαρέ μου, θα σου δώσω ο,τι θελήσεις, αλλα δώς μου…
- Τι θέλετε, Μεγαλειότατε, να σας δώσω?

Ο Βασιλιάς του ξεκούμπωσε το σακάκι και είδε..οτι ο ευτυχισμένος νέος δεν ειχε καν πουκάμισο…”

Σύμφωνα με την Ελβετίδα Αστρολόγο Verena Bachmann, οι παρακάτω δείκτες σκιαγραφούν έναν Ποσειδώνειο χαρακτήρα. Όσους περισσότερους δείκτες έχει κάποιος στο ωροσκόπιο του, τόσο περισσότερο είναι βυθισμένος στον κόσμο του Ποσειδώνα. Η ποσειδώνια αρχή κυριεύει στον Οίκο που ειναι τοποθετημένος ο Ποσειδώνας, στον οικο που κυβερνά ο Ποσειδώνας, στους πλανήτες με τους οποίους κάνει όψεις ο Ποσειδωνας. Π.χ Ποσειδωνας, Αφροδιτη : σχέσεις, ευχές, αξίες. Άρης, Ποσειδώνας : επιβλητικοτητα, επιθετικότητα, πράξη. Ήλιος, Ποσειδώνας : αυτοπραγμάτωση, αντίληψη του Εγώ.

Υπάρχουν και άτομα που για διάφορους λόγους καταπνίγουν "τον Ποσειδώνα τους" και επιδίδονται εντατικά στην έκφραση άλλων στοιχείων στο χάρτη τους. Εκεί βέβαια μπορεί να εχουμε σοβαρες συνεπειες. Οι δείκτες ενος ποσειδώνιου χαρακτήρα είναι οι εξής:

* Προσωπικός πλανήτης ή συνωστισμός πλανητών στους Ιχθύες.
* Προσωπικός πλανήτης ή αρκετοί πλανήτες στον 12ο Οίκο.
* Νότιος Δεσμός στον 12ο Οίκο η στους Ιχθύες.
* Νότιος Δεσμός σε σύνοδο με τον Ποσειδώνα
* Δύσκολες και ακριβείς όψεις του Ποσειδώνα με προσωπικούς πλανήτες
* Ωροσκόπος στους Ιχθύες
* Ποσειδώνας στον Ωροσκόπο, στο Μεσουράνημα, ή στο Ναδίρ.



Στο βιβλίο "Ψυχολογία και Αστρολογία " η Karen Hamaker-Zondag, παραθέτει μια περιγραφή της ψυχολόγου Μ.Ε. Χάρντιγκ θεωρώντας τη σαν την πιο κατάλληλη εισαγωγή για την αστρολογική δοκιμασία του Ποσειδώνα.

Στο τέλος της εφηβείας παρατηρούμε μια διέυρυνση και εμβάθυνση στα ενδιαφέροντα. Στις αρχές του 20ου χρόνου οι νέοι και οι νέες φανερώνουν μια έλξη προς τις απρόσωπες αξίες. Αυτό μπορεί να εμφανιστεί σαν επιθυμία για την αλλαγή της κοινωνίας, στον αγώνα να αφιερωθούν σε μιά ή πολλές αλτρουιστικές κινήσεις υπηρεσίας προς την ανθρωπότητα, τέτοιες όπως οι κοινωνικές εργασιες ή οι επιστημονικές έρευνες. Αναδύεται επίσης σαν αναζήτηση ενός ιδεώδους ρομαντικού έρωτα , αγάπη προς την ποίηση, ή αφιέρωση στις θρησκευτικές εμπειρίες. Μοιάζει με το Εγώ που η φυσική του ωρίμανση έχει κορυφωθεί και βρίσκεται στο σημείο της αντικατάστασης απο κάποια απρόσωπη αρχή.

Σύντομα όμως, το νεαρό άτομο ανακαλείται στην πραγματικότητα απο τις απαιτήσεις της ενηλικίωσης, μια και πρέπει να επιβιώσει και να δημιουργήσει οικογένεια. Οι καταστάσεις απαιτούν άμεσα αγώνα για σταθεροποίηση του Εγώ και εκμάθηση του ελέγχου. Η τάση για εγκατάλειψη των στόχων που αναζητεί το Εγώ για χάρη των διαπροσωπικών αξιών επαναφέρονται συνήθως με το πέρασμα της ακμής της ηλικίας, καθώς πλησιάζει το γήρας και το άτομο προετοιμάζεται για το θάνατο.

Βιβλιογραφία
- Bachmann, Verena. Was ist ein Neptunier?, Astrologie Heute, Nr. 135.


- Hamaker-Zondag, Karen. Ψυχολογια και Αστρολογια, Ιαμβλιχος, 1992.
- Livaldi-Laun, Lianella. Liebesbeziehungen im Horoskop, Chiron Verlag, Tübingen, 2004.

3 comments:

Heracles V. said...

έχεις δίκιο... αρκετά πιά με το τετράγωνο του Κρόνου με τον Πλούτωνα ! Μετά απο τα 236 και μισό άρθρα που έχω διαβάσει το τελευταίο διάστημα γι'αυτό το περίφημο τετράγωνο αισθάνομαι ήδη τα πρώτα συμπτώματα της κατάθλιπτικής επιρροής του...Ζήτω στα παραμύθια με βασιλιάδες και θλιμμένους πρίγκηπες, ζήτω στο φευγάτο θεό Ποσειδώνα λοιπόν...

Πολύ ωραίο το άρθρο σου Αλεξάνδρα, και ακόμα πιο όμορφο το παραμύθι που μας έβγαλε, έστω και για λίγες στιγμές, απο την σκληρή πραγματικότητα με τον τρόπο που μόνο ο Ποσειδώνας ξέρει να κάνει. Ταξιδεύοντας την φαντασία μας...

Καλή βδομάδα σε όλους.

Anonymous said...

Πραγματι...εχουμε ολοι αναγκη απο ενα παραμυθι!

Καλημερα!

Anonymous said...

Γιατί η θάλλασσα είναι η βασιλισσα εκατό ποταμών?

Επειδή βρίσκεται πιο κάτω απο αυτούς!! Γιαυτό είναι η βασίλισσα εκατο ποταμων
απο το Ταο του Λαο Τσε

Αν μπορούσα να συνδέσω τον Ποσειδώνα με κάποια ιδιότητα αυτή θα ήταν η ανιδιοτέλεια....
Η ανιδιοτέλεια εχει να κάνει με την δυνατότητα της σύνδεσης με το συναίσθημα των άλλων, είναι μια υπέροχη δυνατότητα, ένα άγγιγμα ψυχης...

.....
όταν ο σοφος κυβερνάει έτσι (με ανιδιοτέλεια) ολος ο κόσμος θα τον στηρίζει
γιατι δεν θα κουραστεί απο αυτόν
οταν στέκεται μπροστά τους δεν θα πληγωθούν
γιατι δεν συναγωνίζεται...
δεν έχει συναγωνισμό
(κι αυτά του Λάο Τσε, λίγο παρακάτω)


αδυνατον να είμαι πιο σαφης για τον Ποσειδώνα
τον αγαπήμενο ασαφη, αλλα και σοφό μαζι υποστηρικτή μου
αυτον που θα μου δείξει το Θεο κάποτε

Τονια