Wednesday, September 12, 2018

η Προσωπική Σημασία της Αστρολογικής Μελέτης

του κ. Δημήτριου Κορωνάκη 
Justin Totemical :  ''Conversations with Infinity '' 

Η αστρολογία είναι παρούσα, αν και όχι πάντα στην αυθεντική εξωτερική της μορφή, από τότε που ο άνθρωπος έγινε έλλογο ον. Είναι δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα ποιό είδος ικανότητας οδήγησε τους πρώτους αστρολόγους να αντιληφθούν τη σχέση που υφίσταται ανάμεσα στον άνθρωπο και τον κόσμο. Μπορούμε να πούμε, ωστόσο, πως οποιοσδήποτε αστρολόγος - με τη σωστή έννοια - αντιλαμβάνεται τη ζωή σαν ένα ατελείωτο και πολύπλοκο πλέγμα σχέσεων. Όλες οι υπάρξεις - από το μικρότερο κύτταρο μέχρι το σύμπαν - είναι κατά κάποιο τρόπο στενά σχετισμένες και ουσιωδώς αδιαχώριστες. Η αστρολογία είναι μια εφαρμογή του νόμου της αντιστοιχίας κι’ όταν εφαρμόζεται στις εμπειρίες των ατομικά θεωρούμενων ανθρώπων μπορεί να ληφθεί σαν ένας τρόπος αναγνώρισης και πραγματοποίησης των δυνατοτήτων μας σαν ένα πλήρες άτομο. Όταν τη δούμε έτσι, γίνεται φανερό πως η αστρολογική μελέτη μπορεί και θα έπρεπε να προκαλέσει μια αλλαγή στη συνείδηση και την εξελικτική στάση του ατόμου που τη μελετά.

Η πρωταρχική πορεία για εκείνον που επιθυμεί να προσεγγίσει την αστρολογική οδό είναι πορεία διανοητικής πειθαρχίας και ανάπτυξης μιας ολιστικής ιδεολογίας. Οι εμπειρίες του ατόμου κατά την διάρκεια αυτής της πορείας μας ενθαρρύνουν να δούμε και να κατανοήσουμε όλα τα πράγματα σαν σύνολα - σαν συμπλέγματα που αποτελούνται από συσχετισμένους παράγοντες που αποκαλύπτουν τη σημασία τους μόνο όταν θεωρηθούν στην δομική τους ενότητα ( ολότητα ). Το άτομο συνειδητοποιεί σταδιακά πως το παρόν είναι μονάχα ένα σημείο - μια μόνο στιγμή - ενός ολόκληρου κύκλου πολύπλοκων και λεπτών σχέσεων. Καθώς ο αφηρημένος νους μπαίνει στην περιοχή της συμβολικής γνώσης, η αστρολογία γίνεται ένα πολύ εξειδικευμένο σύστημα οικουμενικού συμβολισμού, που δίνει στο άτομο την ικανότητα να αντιληφθεί το μυστικό των λειτουργικών σχέσεων που υπάρχουν ανάμεσα στα σύνολα σε κάθε βαθμίδα εμπειρίας. Όταν εξοικειωθούν με την συμβατική γλώσσα της αστρολογίας, την ολιστική αντίληψη των αρχέτυπων και εξελισσόμενων μορφών, έχουμε στη χρήση μας ένα πολύτιμο εργαλείο για ολοκλήρωση και τελειοποίηση μέσω της ενεργητικής - αυτοπραγμάτωσης.

Η γνώση του νόμου της αντιστοιχίας και η σωστή εφαρμογή τέτοιας γνώσης προς την ολοκλήρωση του εαυτού, συνιστούν την αστρολογική  “Αυτοθεραπεία". Η αστρολογική “ Αυτοθεραπεία " διαφέρει από τον παραδοσιακό τύπο αστρολογικής πρακτικής που απαιτεί δυο μέρη έναν “ αστρολόγο” , αυτόν που γνωρίζει και καταλαβαίνει και έναν  “ πελάτη ” , αυτόν που ζητά τη γνώση και την κατανόηση αναφορικά με τη δική του προσωπική ύπαρξη. Διαφέρει, επειδή η αστρολογική αυτό - πρακτική αποκαλύπτει απ ’ ευθείας στο άτομο το νόημα και τη σημασία της δικής του προσωπικής ύπαρξης. Όταν η συνείδηση ενός ατόμου διαπερνά τα επιφανειακά στρώματα εμπειρίας, το άτομο μπορεί να έρθει σε απ ’ ευθείας επαφή με το αιώνιο σώμα γνώσης που εκδηλώνεται μέσα απ ’όλα τα πράγματα. Αυτή η ουσία της αστρολογικής σοφίας, όταν συγκεντρωθεί από τη συνείδηση, αποκαλύπτει τη φύση όλων των πραγμάτων.

Η αστρολογία είναι ένα αποτελεσματικό όργανο αυτοπραγμάτωσης και σε μια ευρύτερη έννοια, αυτό - τελειοποίησης, όταν εφαρμόζεται απ’ ευθείας στις ατομικές εμπειρίες του αστρολόγου, κι’ είναι η αντίληψη αυτό - τελειοποίησης που θα ΄πρεπε να είναι το κίνητρο για τη μελέτη της αστρολογίας. Η αστρολογική σπουδή θα 'πρεπε να’ ναι μια διεργασία που αρχίζει με την ανάπτυξη των νοητικών ικανοτήτων, τόσο αφηρημένων όσο και πρακτικών και συμπληρώνεται όταν ο πρωταρχικός της σκοπός εκπληρωθεί - ο μετασχηματισμός του ατόμου σε κάτι π ε ρ ι σ σ ό τ ε ρ ο. Αυτό το περισσότερο έχει το χαρακτηριστικό να υπερβαίνει το δυαδισμό μέσα από την εναρμόνιση και σύνθεση των αντιθέτων.


Όταν τη δούμε έτσι, δεν υπάρχει αληθινή διάφορα ανάμεσα στην αληθινή αστρολογία και τα άλλα εναλλακτικά μέσα βίωσης. Στην ουσία, όλες αυτές οι μέθοδοι πετυχαίνουν το ίδιο πράγμα - το μετασχηματισμό της συνείδησης του ατόμου μέσα από την εσωτερική κοινώνηση του εαυτού μας.

Το παραπάνω κείμενο αναδημοσιεύεται με την άδεια του κ. Δ. Κορωνάκη. 

πληροφορίες για το συγγραφέα στον ακόλουθο σύνδεσμο  :  

https://astroteam.oroskopos.gr/author/dkoronokis/

No comments: