Friday, June 20, 2008

European Union (Treaty of Rome) : January 1st, 1958 - 00:01, Brussels, Belgium



Ευρωπαική Ένωση : Σύντομη Ιστορική Ανασκόπηση

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο το πολιτικό κλίμα ήταν πιο ώριμο από ποτέ για μια σοβαρή προσπάθεια προς την κατεύθυνση της ενοποίησης της Ευρώπης. Η ενότητα της Ευρώπης θεωρήθηκε από πολλούς ως η μοναδική διαφυγή από τις ακραίες μορφές εθνικισμού που είχαν αποδειχθεί καταστροφικές για την Γηραιά Ήπειρο.

Στις 9 Μαΐου 1950, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών
Ρομπέρ Σουμάν υπέβαλε μια πρόταση για κοινή διαχείριση από την Γαλλία και την Δυτική Γερμανία των βιομηχανιών του άνθρακα και του χάλυβα. Η πρόταση, γνωστή ως "Διακύρηξη του Σουμάν", περιέγραφε το σχέδιο ως "το πρώτο συγκεκριμένο βήμα προς μια ευρωπαϊκή ομοσπονδία". Η πρόταση αυτή οδήγησε στο σχηματισμό της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ) από την Δυτική Γερμανία, την Γαλλία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες και το Βέλγιο.


Δύο πρόσθετες κοινότητες δημιουργήθηκαν από την Συνθήκη της Ρώμης το 1957 : η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), που καθιέρωσε για πρώτη φορά πλήρη τελωνειακή ένωση και η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας (ΕΥΡΑΤΟΜ) για συνεργασία σε θέματα χρήσης της πυρηνικής ενέργειας. Η ΕΟΚ, η ΕΚΑΧ και η ΕΥΡΑΤΟΜ συγχωνεύθηκαν αποκτώντας την ιδιότητα μέλους σε ένα συνδυασμένο σύνολο συνθηκών και θεσμών. Η ενιαία οργάνωση, που δημιουργήθηκε από τη Συνθήκη Συγχώνευσης το 1967 (καταργήθηκε από την Συνθήκη του Άμστερνταμ η οποία και την αντικατέστησε), έγινε γνωστή ως Ευρωπαϊκή Κοινότητα.


H ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ : O ΘΕΜΕΛΙΟΣ ΛΙΘΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ


Ρώμη, 24η Μαρτίου 1957



To Βέλγιο, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας,η Γαλλία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο και οι Κάτω Χώρες υπογράφουν τις συνθήκες για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ) και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας (Ευρατόμ).Treaty Establishing the European Economic Community (PDF)



συνθήκες αυτές τέθηκαν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 1958.



Ο γενέθλιος αστρολογικός χάρτης της Ευρωπαικής Ένωσης
( έναρξη ισχύος της ιδρυτικής συνθήκης για την την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας )

Source: "The EEC came into existence at 00.00 hrs on 1 January 1958. " Chart calculated "for the administrative capital, Brussels." Campion, "The Book of World Horoscopes," p. 478.


ΔΕΝΤΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΝΟΜΕΣ ΜΕΣΟΔΙΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ - MIDPOINT TREES IN THE EUROPEAN UNION NATAL ASTROLOGY CHART


Πηγές - Σύνδεσμοι για επιπρόσθετη πληροφόρηση

Eυρωπαική Ένωση : Δέκα ιστορικά βήματα : Η ιστορία της ΕΕ σε 10 βήματα, από τη διακήρυξη Schuman και την ΕΕ των έξι κρατών μελών τη δεκαετία του 50, μέχρι τη διεύρυνση του 2007 που κατέληξε σε μία ΕΕ με 27 κράτη μέλη

Ημερομηνίες-κλειδιά στην ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης

Η Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) και το ευρώ : Το ευρώ είναι το ενιαίο νόμισμα της ΕΕ. Το κεφάλαιο αυτό περιγράφει την ιστορία του ευρώ και της ΟΝΕ, εξηγεί πώς λειτουργεί και απαριθμεί τις χώρες που χρησιμοποιούν το ενιαίο νόμισμα.

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ

No comments: