Monday, October 20, 2008

O Barack Obama και η γενιά με τον Πλούτωνα στην Παρθένο

Barack Obama und die Pluto-in-Jungfrau-Generation από την Alexandra Klinghammer
Απόδοση κειμένου στα ελληνικά απο την Αλεξάνδρα Α. μετά απο την ευγενή παραχώρηση σχετικής άδειας απο τον Armando Bertozzi συντάκτη του ελβετικού αστρολογικού περιοδικού Astrologie Heute. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο τεύχος Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2008.


Το μυστήριο για την ώρα γέννησης του Barack Obama λύθηκε πριν λίγο καιρό, όταν δημοσιεύσε ο ίδιος το πιστοποιητικό γεννήσεως του στην ιστοσελίδα του http://www.barackobama.com/

Ο Obama είναι ένα παιδί της γενιάς του ‘60, «ένα καθαρόαιμο προιόν της εποχής αυτής», όπως λέει ο ίδιος στην αυτοβιογραφία του. Μεγαλώνοντας ως γιος λευκής μητέρας και έγχρωμου πατέρα, η ζωή του θα είχε αναμφίβολα μια εντελώς διαφορετική εξέλιξη, αν το κοινωνικό πλαίσιο της δεκατίας του ‘60 δεν σφραγιζόταν απο ριζοσπαστικές κοινωνικές αλλαγές.Κυρίως το φεμινιστικό κίνημα και ο αγώνας για τα αστικά δικαιώματα συνέβαλαν στην εξάπλωση ενός φιλελεύθερου κλίματος στις Η.Π.Α, το οποιο βοήθησε τις μειονότητες να αποκτήσουν περισσότερες ευκαιρίες και δικαιώματα.

Όταν λοιπόν σήμερα ο παρακινεί τους ψηφοφόρους του με το συνθημα "Yes we can!", τότε καταλαβαίνουμε οτι η πεποίθηση αυτή ειναι απόροια της ιστορικής εποχής στην οποία γαλουχήθηκε ο ίδιος. Ο ίδιος έχει την πεποίθηση ότι κάτι θα αλλάξει, μόνο αν υπάρχει ετοιμότητα, προθυμία και θέληση.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε οτι στην προεκλογική εκστρατεία ανάμεσα στη Hillary Clinton και στον Barack Obama αναζωπυρώθηκαν και έγιναν αντικείμενο συζήτησης δύο βασικά θέματα της δεκατίας του ‘60, ο φεμινισμός και ο ρατσισμός. Ο διελαύνων Ουρανός στους Ιχθείς ενεργοποιεί την σύνοδο Ουρανού και Πλούτωνα στην Παρθένο, μια όψη που σημαδεύσε την δεκατία εκείνη. Ειναι αναμενόμενο λοιπόν, να επανέλθουν τα θέματα αυτά στο προσκήνιο. Με την ενεργοποίηση της όψης αυτής αυξάνεται επίσης η πιθανότητα να συγκεντρωθεί η προσοχή της κοινής γνώμης σε θέματα κοινωνικής ανισότητας. Παρ’ολα αυτά όμως, αυτή η ενεργοποίηση είναι πανίσχυρη και επαναστατική και οδηγεί στην δυναμική επαναφορά των σχετικών συνθημάτων και πεποιθήσεων. Εδώ έχουμε να κάνουμε με γνήσια, αληθινή εξέλιξη και ανανέωση κάτι που απαντάται με ιδιοφυή τρόπο στο εκλογικό σύνθημα του Obama : " Change, we can believe in "

Εξαιτίας των προσωπικών βιωμάτων του, ο Obama πιστεύει στη δύναμη της αλλαγής. Ο πλανήτης Ουρανός έχει ισχυρή θέση στο χάρτη του, είναι κυβερνήτης του Ωροσκόπου του, του Νότιου Δεσμού του και βρίσκεται πάνω στον Βόρειο Δεσμό του στο Λέοντα.


Η πλανητικη θεση του Ουρανού (Αλλαγή) στους Ιχθείς (Πίστη)
αποδίδεται εύστοχα στο εκλογικό σύνθημα του Obama :
"Αλλαγή - μπορούμε να πιστεύουμε σε αυτή."

Ο Obama ενσαρκώνει σε μεγάλο βαθμό το ουράνιο αρχέτυπο. Είναι νέος, έχει ανοιχτό μυαλό, πειραματίζεται και κατά κάποιο τρόπο ειναι πρωτοποριακός. Είναι ο πρώτος πολιτικός της Γενιάς με τον Πλούτωνα στην Παρθένο που καταφέρνει να σαρώσει στην σκηνή της παγκόσμιας Πολιτικής. Με το πέρασμα του Πλούτωνα απο τον Λέοντα στην Παρθένο άλλαξε σταδιακά και η τακτική των πολιτικών που αντιπροσωπεύουν αυτές τις γενιές. (Πλούτωνας στο Λέοντα απο 1939-1958 και Πλούτωνας στην Παρθένο απο το 1958-1972). Ο Obama είναι χαρισματικός, η σκέψη και το έργο του καθοδηγείται απο ορθολογικούς συλλογισμούς. Αν διαβάσει κανείς το βιβλίο του "Τολμώ να ελπίζω", στο οποίο ο Obama διατυπώνει συνοπτικά τις πολιτικές πεποιθήσεις και στόχους του, διαπιστώνει κανείς οτι έχουμε να κάνουμε με ένα άτομο αντικειμενικό, ισορροπημένο που είναι σε θέση να ασκεί αυτοκριτική. Ο Obama γνωρίζει πολύ καλά οτι δεν υπάρχουν απλές απαντήσεις σε πολύπλοκα ερωτήματα και οι λογικές απαντήσεις του ειναι συχνά εκτός της ιδεολογίας του κόμματος του. Ο Ορθολογισμός, η Αντικειμενικότητα, η Προσοχή και η ικανότητα Αυτοκριτικής ειναι τυπικά χαρακτηριστικά της Παρθένου.

 
Ίσως για αυτο το λόγο, θεωρεί ακατανόητους ορισμένους αγώνες της γενιάς με τον Πλούτωνα στο Λέοντα, π.χ. ο Obama αναφέρει στο βιβλίο του οτι δεν μπορούσε να κατανοήσει τις διαμάχες μεταξύ του Bill Clinton και του Newt Gingrich, του Al Gore με τον George. W. Bush κατα τη διάρκεια των εκλογών το 2000, όπως επίσης το 2004 τις διαμάχες του John Kerry με τον George W. Bush. Το όλο σκηνικό του θύμιζε ένα ψυχόδραμα, μια ιστορία μίσους που δημιουργήθηκε πριν χρόνια σε μερικά πανεπιστήμια και που μεταφέρθηκε αργότερα σε εθνικό επίπεδο. Κατα την άποψη του Obama, είναι ενα κάλεσμα της εποχής μας να αφήσουμε πίσω τις παλιές ιδεολογικές αντιπαραθέσεις για το τι ειναι Σωστό, γιατι αυτές έχουν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση αντί την επίλυση των προβλημάτων. Ανάλογα συμβουλεύει τους έγχρωμους συμπολίτες του να κατανοήσουν τους δικαιολογημένους φόβους των λεύκων συμπολιτών τους, που στρέφονται κατά της Affirmative Action, του κανονισμού δηλαδή που αποβλέπει στην απόδοση ίσων δικαιωμάτων στις μειονότητες. Ίδια στάση διατηρεί απέναντι στα συνδικάτα, τα οποία στηρίζει. Ο Obama δεν παραβλέπει να τονίζει στους εκπροσώπους τους, οτι δεν θα κάνουν καλά τη δουλειά τους, αν αγνοήσουν την πίεση του ανταγωνισμου που υπόκεινται πολλοί εργοδότες. Ενα άλλο θέμα, στο οποιο διαφαίνεται ο τρόπος σκέψης του είναι ο πόλεμος κατά του Ιράκ. Οι απόψεις του είναι αντίθετες απο αυτές του George W. Bush στο θέμα αυτό, παρ’ολα αυτά όμως θεωρεί υποχρέωση του να δεί τον κόσμο μέσα απο τα μάτια του τελευταίου. Ο Obama μιλάει συχνά για την υποχρέωση μας να βλέπουμε τα πράγματα απο τη σκοπιά του άλλου, αν θέλουμε να κατανοήσουμε γιατί πράττουν, όπως πράττουν. Η ικανότητα αυτή να συμμερίζεσαι τα συναισθήματα των άλλων είναι μια ποιότητα των Ιχθύων, του αντίθετου ζωδίου της Παρθένου. Για να κατανοήσει κανείς μια Γενιά και την Εποχή της πρέπει να παρατηρεί ολόκληρο τον άξονα ( Παρθένος-Ιχθείς).





Η προσωπικότητα του Obama μας προϊδεαζει για το πως θα ειναι η επόμενη γενια των Ηγετών που θα επηρεάσουν την Πολιτική και την Οικονομία. Αν ο επόμενος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ειναι τελικά ο Barack Obama, αυτό θα αποτελέσει ένα κοσμοιστορικό γεγονός και θα εγκαινιάσει την έναρξη μιας Νέας Εποχής. Με το όνομα Obama συνδυάζει πολύς κόσμος την αρχή ενός κόσμου, στον οποίο θα υπάρχει περισσότερη δικαιοσύνη, μια πραγματική εναλλακτική λύση στην αμερικανική «Μοναρχία» των τελευταίων οκτώ χρόνων.
Αυτή η αλλαγή προξενεί έναν ενθουσιασμό, αλλά δεν πρέπει να παραβλέψουμε οτι μόνη της η επιθυμία για αλλαγή δεν ειναι αρκετή για να επέλθει μια ριζική μεταβολή των πραγμάτων. Όπως επισημαίνει και ο Αμερικανός Αστρολογος Raymond A. Merriman, αυτό θα γίνει μόνο στην περίπτωση που η ελπίδα θα συνδυαστεί με το ρεαλισμό. Δεν είναι τυχαίο το ότι οι Αμερικανοί θα εκλέξουν το νέο τους Πρόεδρο κάτω από μια ακριβή αντίθεση Κρόνου-Ουρανού. Αυτό σημαίνει οτι μόνο με μια καλή δόση ρεαλισμού, με σκληρή δουλειά και με την προθυμία να αφήσουμε τα παλιά, θα έχουμε ως αποτέλεσμα την επιθυμητή ριζική αλλαγή.

Β’Μερος
Η Γενιά με τον Πλούτωνα στην Παρθένο

Ενω ο Κρόνος θα παραμείνει στην Παρθένο μέχρι το 2009, ο Ουρανός θα είναι στο ζώδιο των Ιχθύων μέχρι το 2010. Αυτές οι αστρολογικές όψεις αφορούν κυρίως τα άτομα που γεννήθηκαν τη δεκατία του 1960, τα οποία έχουν τουλάχιστον έναν αργό πλανήτη στον άξονα αυτο. Ο κόσμος που γεννήθηκε μεταξύ 1965 και 1968 έχει επίσης τον Ουρανό σε σύνοδο με τον Πλούτωνα, ενώ η γενιά 1965-1966 έχει τον Κρόνο και τον Χείρωνα στους Ιχθείς σε αντίθεση με τον Πλούτωνα και τον Ουρανό. Μετά την προκλητική και έντονη ενεργοποίηση αυτών των όψεων τα τελευταία χρόνια με το πέρασμα του Πλούτωνα στον Τοξότη, διελαύνει και ο Ουρανός στους Ιχθείς απο το 2003 τις οψεις αυτές. Το φθινόπωρο θα έχει φτάσει ο Κρόνος τον Ουρανό και θα σχηματιστούν απο το Νοέμβρη του 2008 μεχρι το Σεπτέμβρη του 2009 τρεις αντιθέσεις πάνω στις μοίρες της συνόδου Ουρανού και Πλούτωνα της δεκατίας του ’60. Τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό το αστρολογικό γεγονός για τη γενιά που έχει σύνοδο Πλούτωνα-Ουρανού στο ωροσκόπιο της? Η αντίθεση γενικά του διελαύνοντα Ουρανού απο το γενέθλιο Ουρανό σημαδοτεί μια εποχή σημαντικων αλλαγών στην ζωή του ατόμου. Κατα πόσο βαθύτερες θα μπορούσαν να είναι οι αλλαγές αυτές με την αντίθεση Ουρανού- Πλούτωνα/Ουρανού?
Η Liz Greene είπε κάποτε για τη γενιά αυτή, οτι οι εκπρόσωποι της θα πρέπει να διαθέτουν ενα ισχυρό Εγώ για να ανταπεξέλθουν στην τεράστια ενέργεια των πλανητών αυτών. Πραγματικά μπορεί κανείς να ανταποκριθεί επαρκώς στη σύνοδο Πλούτωνα /Ουρανού, αν διαθέτει ισχυρή αυτοπεποίθεση, αλλά και την ικανότητα να διαφυλάσσεται απο ναρκισσιστικές τάσεις. Αν η γενιά αυτή έχει ως κίνητρο των πράξεων της το συλλογικό καλό, τόσο καλύτερα θα διοχετεύτει η ενέργεια της συνόδου Πλούτωνα/Ουρανού σε γενικούς, ανώτερους σκοπούς.
Μπορούμε να κάνουμε μόνο υποθέσεις για το ποιές εξελίξεις θα επιφέρει η ενεργοποίηση της συνόδου Πλούτωνα /Ουρανού απο την αντίθεση Κρόνου/Ουρανού στον κόσμο με ηλικία πάνω απο τα 40. Σε τελική ανάλυση ο καθένας, ανάλογα με τα βιώματα, το χαρακτήρα και την εσωτερική του δύναμη, θα αντιμετωπίσει την κρίσιμη, γεμάτη πρόκληση αυτή στιγμή.
Όταν εμπλέκεται ο Ουρανός στο παιχνίδι, τότε έχουμε να κάνουμε με απρόσμενα γεγονότα και καταστάσεις που βρίσκονται πέρα απο τη συνείδηση μας. Ό,τι δεν είχαμε συνειδητοποιήσει, πρέπει να αναγνωρίσουμε αυτή τη στιγμή του Ουρανού, αναξιοποίητα ταλέντα και ικανότητες πρέπει τώρα να αναπτυχθούν. Όλα τα παραπάνω είναι ο σκοπός του Ουρανού. Ο Ουρανός απαιτεί εξέλιξη. Και μαζί με τον Πλούτωνα δεν υπάρχει διέξοδος. Αυτός ο συνδυασμός δεν είναι βέβαια πάντα ευχάριστος, μπορεί να φέρνει σύγχυση και να σοκάρει. Συγχρόνως όμως αυτή η αστρολογική όψη συνοδεύεται με μια πρωτόγνωρη, μεταμορφωτική, καταλυτική δύναμη που γίνεται αφετηρία για ενα προσωπικό και συλλογικό γιγαντιαίο άλμα.
Είναι πιθανό οτι για τους περισσότερους το τέλος αυτής της διέλευσης θα οδηγήσει στο συμπέρασμα, οτι αυτή η χρονική περίοδος ήταν η σημαντικότερη στη ζωή τους, η πιο δημιουργική με μια φλόγα που έφερε στο φως άγνωστες μέχρι τότε δυνατότητες. Επίσης είναι πιθανό, οτι η γενιά αυτή θα βρεθεί αντιμέτωπη με καταστάσεις και γεγονότα κοινωνικής, οικολογικής και οικονομικής φύσεως τα οποία θα απαιτήσουν σημαντικές αποφάσεις και αλλαγές. Ίσως η γενιά αυτή να βιώσει μια νεα Εποχή η οποία θα επιφέρει μια έντονη και σταθερή κοινωνική εξέλιξη.

Παρατήρηση της μεταφράστριας :
Η Αυτοβιογραφία του Barack Obama έχει μεταφραστεί στα ελληνικά απο τις εκδόσεις Πόλις και υπό τον τίτλο "Τολμω να ελπιζω". Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στις γυναίκες που τον μεγάλωσαν, στη γιαγιά του και στη μητέρα του...

A' Μέρος

5 comments:

_ said...

Wow ! Δυναμώνουμε, δυναμώνουμε. Καλώς την. Μπράβο Αλεξάνδρα !

Τά Δ ε ΕΦ η said...

Ευχαριστω πολυ, Δημητρη!

Vassilis Papadolias said...

Καλή επιτυχία στην αρθρογραφία σου Αλεξάνδρα...

Heracles V. said...

Αλεξάνδρα συγχαρητήρια καταρχήν για την άψογη μετάφραση του πολύ καλού κειμένου, και βέβαια να σου ευχηθώ καλή συνέχεια στο cosmo-biology.

Όλα δείχνουν ότι ο Obama θα καταφέρει τελικά να γίνει ο πρώτος έγχρωμος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.Είναι χαρακτηριστικό ότι μεγάλο γραφείο στοιχημάτων έχει αρχίσει ήδη να πληρώνει όσους στοιχημάτισαν υπέρ του, πριν καν γίνουν οι εκλογές...

Προσωπικά αυτό που δεν συμμερίζομαι σε σχέση με το άρθρο είανι η αισιοδοξία που αποπνέει σε σχέση με τον Οbama και τις αλλαγές που προτίθεται να επιφέρει. Η συναστρία του χάρτη του με το χάρτη των Ηνωμένων Πολιτείων είναι τόσο ισχυρή σε βαθμό που την κάνει προβληματική, ενώ το ίδιο το προσωπικό προοδευμένο του ωροσκόπιο παρουσιάζει ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό πλανητικό σχηματισμό που με προβληματίζει ιδιαίτερα.

Ο McCain από ότι φαίνεται θα πληρώσει πολύ ακριβα τη φιλία του με τον Bush, τον άνθρωπο που ξεκίνησε τη θητεία του με μια καταστροφη (δίδυμοι πύργοι), τη συνέχισε με πολέμους και εισβολές σε διάφορα σημεία του κόσμου, και την "ολοκλήρωσε" με μια ακόμα καταστροφή, οικονομική αυτή τη φορά... Άμα έχεις τετοιους φίλους που λένε..

Το σαββατοκύριακο θα τσεκάρω τα δύο ωροσκόπια των μονομάχων (αφού πλέον έχουμε τις ακριβείς ώρες γεννήσεως και των δύο), και θα γράψω ένα σχετικό άρθρο δίνοντας έμφαση βέβαια στον Obama.

Καλή συνέχεια σε όλους λοιπόν.

Τά Δ ε ΕΦ η said...

Βασιλη, ευχαριστω για τις ευχες σου.

Ηρακλη, ευχαριστω για την φιλοξενια στο μπλογκ σου και για τα καλα σου λογια.

Η αληθεια ειναι οτι το αρθρο αποπνεει μια μεγαλη αισιοδοξια σχετικα με τον Ομπαμα,ομως στο συγκεκριμενο τευχος του περιοδικου υπαρχει και ενα αρθρο που συγκρινει το ωροσκοπιο του Ομπαμα με αυτο του Κεννεντυ. Καθε αλλο παρα αισιοδοξο λοιπον. Πιστευω οτι το αρθρο που μετεφρασα στα ελληνικα απλα επιφερει μια ισορροπια στις εντυπωσεις pου προκαλεσε το συγκεκριμενο τευχος για το θεμα Barack Obama.