Friday, October 24, 2008

Το Zeitgeist, ο Χριστιανισμός, η Αστρολογία και οι θεωρίες συνωμοσίας...

Φίλες και φίλοι κυκλοφορεί ήδη στο διαδίκτυο η ταινία-ντοκυμαντέρ Zeitgeist: Addendum η οποία ουσιαστικά αποτελεί τη συνέχεια του πολυσυζητημένου όσο και αμφιλεγόμενου ντοκυμαντέρ Zeitgeist, the Movie (παραγωγής 2007). Η νέα ταινία πρωτοπαρουσιάστηκε στο 5ο ετήσιο φεστιβάλ ταινιών ακτιβιστικού περιεχομένου στο Los Angeles της California στις 2 Οκτωβρίου, και κυκλοφορεί ελεύθερα στο διαδίκτυο απο τις 4 Οκτωβρίου του 2008 .

Σύμφωνα με το σκηνοθέτη της Peter Joseph, η νέα ταινία " επιχειρεί να εντοπίσει τις ριζικές αιτίες πίσω απο τη διάχυτη και διαβρωτική κοινωνική διαφθορά, προσφέροντας μαζί και μια λύση... Συμπερασματικά το Addendum τονίζει ότι υπάρχει επιτακτική αναγκή τα "συστήματα πίστης" να αγκαλιάσουν τις ιδέες της ανάδυσης και της αλληλεξάρτησης, υπογραμμίζοντας παράλληλα τα πολύ συγκεκριμένα βήματα τα οποία πρέπει να γίνουν με στόχο της εξασθένιση του νομισματικού συστήματος "

Όποιος θέλει να παρακολουθήσει την ταινία μπορεί να κλικάρει στον ακόλουθο σύνδεσμο : Zeitgeist: Addendum ( χωρίς ελληνικούς υπότιτλους ). Στο τέλος της παρούσας δημοσιεύσης παραθέτω τους συνδέσμους που οδηγούν στην προβολή της ταινίας με ελληνικούς υπότιτλους. Περισσότερες πληροφορίες για το Zeitgeist : Addendum μπορείτε να βρείτε εδώ : 

http://www.zeitgeistmovie.com/statement.htm )


Με αφορμή αυτό το γεγονός το cosmo-BioLOGy παρουσιάζει σήμερα τα περιβόητα αποσπάσματα του πρώτου (υπό τον τίτλο : the greatest story ever told"), απο τα τρία συνολικά κεφάλαια της περιβόητης ταινίας "Zeitgeist, the Movie". Η μεγάλη διαφορά του εν λόγω ντοκυμαντέρ απο τα εκατοντάδες παρόμοια συνωμοσιολογικού περιεχομένου και χαρακτήρα φιλμς, τα οποία κυκλοφορούν εδω και χρόνια στο διαδίκτυο, είναι ότι το τελευταίο έχει τραβήξει το γενικότερο ενδιαφέρον κόσμου ο οποίος δεν είχε ασχοληθεί ποτέ σοβαρά με "θεωρίες συνωμοσίας", ενώ οι έπισκέψεις και προβολές του ντοκυμαντέρ στο video.google.com , μετριουνται πλέον σε εκατομμύρια.

Όπως πολλοί απο εσάς ήδη γνωρίζετε, το κείμενο αφήγησης στο οποίο βασίζεται το "the greatest story ever told" στηρίζεται σε ένα είδος "συγκριτικής αντιστοίχησης" μέσω της αντιπαράθεσης θεμελιωδών αρχών στο συμβολισμό της χριστιανικής θρησκείας με βασικές αρχές και ανάλογους συμβολισμούς της παραδοσιακής αστρολογίας. Το αποτέλεσμα του συνδυασμού αφήγησης και εικόνας είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και θα έλεγα ότι τουλάχιστον για τον μέσο - μη εξειδικεύμενο σε θέματα θρησκειολογίας και ιστορίας των αρχαίων πολιτισμών - παρατηρητή - θεατή, εξαιρετικά πειστικό. Οι συγγραφείς ωστόσο του κειμένου προχωρούν σε συλλογισμούς και καταλήγουν σε ερμηνείες και συμπεράσματα τα οποία, κατά την ταπεινή μου άποψη, επιδέχονται πολύ και σοβαρή συζήτηση. Πολύ περισσότερο επειδή ακριβώς η εγκυρότητα των ιστορικών στοιχείων στα οποία αναφέρονται οι δημιουργοί της ταινίας αμφισβητείται ανοιχτά, ενώ και η βιβλιογραφία στην οποία παραπέμπουν για να στηρίξουν την εγκυρότητα των όσων υποστηρίζουν δεν ειναι κοινά αποδεκτή. Σύμφωνα με τον αφηγητή " αυτό το κείμενο (η Βίβλος) έχει περισσότερο να κάνει με αστρολογία παρά με οτιδήποτε άλλο " ή όπως αναφέρεται σε άλλο σημείο " H Βίβλος δεν είναι τίποτα περισσότερο απο ένα αστροθεοσοφικό ιστορικό υβρίδιο όπως ακριβώς και σχεδόν όλοι οι θρησκευτικοί μύθοι πριν από αυτή "..

Το πλήρες κείμενο της αφήγησης με τις ανάλογες παραπομπές σε βιβλιογραφία μπορείτε να το βρείτε εδώ ( Zeitgeist movie : first part το κείμενο )


Το cosmo-BioLOGy, πιστό πάντα στο πνεύμα της αντικειμενικότητας που το διακρίνει, θα δημοσιεύσει όχι μόνο τα τα κρίσιμα αποσπάσματα απο το πρώτο μέρος του Zeitgeist αλλά και την "χριστιανική απάντηση" σε κάθε έναν απο τους ισχυρισμούς που προβάλλονται σε αυτά. Τα τρία videos που ακολουθούν περιέχουν την πλήρη παρουσιάση του επίμαχου πρώτου μέρους της ταινίας με την προσθήκη ελληνικών υπότιτλων, ( το cosmo-biology δεν έχει καμμιά σχέση με την προτροπή "διαδώστε το" την οποία θα δείτε στο τέλος του τρίτου βίντεο). Tα δύο επόμενα είναι δημιουργία της ιεράς μονής Παντοκράτορος Μελλισοχωρίου η οποία υποστηρίζει ότι το δικό της φιλμ "αναιρεί τα ψεύδη που αναφέρονται στο Ζeitgeist".



Βίντεο 1 : Iησούς Χριστός : " O Ήλιος του Θεού "



Βίντεο 2 : Αστρολογία




Βίντεο 3 : Η συνωμοσία



Η απάντηση της Εκκλησίας
(απο  την ιερά μονή Παντοκράτορος Μελλισοχωρίου)





O επίσημος διαδικτυακος τόπος της ταινίας Zeitgeist



Το Zeitgeist: the movie με Ελληνικούς υπότιτλους ( όλη η ταινία) (1) (2) (3)

No comments: