Friday, October 17, 2008

Η "σφεντόνα" 'Ηλιου/Ουρανού ( του Δημήτρη Σ.)



Στις 21 Ιουνίου 1950 (το μεσημέρι σύμφωνα με τις πηγές μου), σε ένα χωριό κοντά στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, γεννήθηκε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Ο αμφισβητίας ροκάς που αγόρασε την πρώτη του κιθάρα μόλις 12 ετών, συμμετείχε σε φιλειρηνικά και απελευθερωτικά κινήματα, καθώς και στον αντιδικτατορικό αγώνα, παρέμεινε ακόμα και μετά τη μεταπολίτευση μια από τις κύριες μορφές της ελληνικής ροκ σκηνής και αμφισβήτησης. Τα τραγούδια της εξορίας, αλλά και τα μεταγενέστερα, όπως το "Ελλάς", το "Χαιρετίσματα στην εξουσία", "Οδός Ελλήνων" κ.α. δίνουν το στίγμα του καλλιτέχνη-αντάρτη.

Ο 'Ηλιος σε σύνοδο με Ουρανό και ο Ουρανός σε τετράγωνο με 'Αρη. Μια συνήθως επικριτική απέναντι στο σύστημα Σελήνη στην Παρθένο, που ωστόσο τον κάνει δημοφιλή (αντίθεση με Δία).

Από τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής του, η γνωριμία του με το μεγάλο μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη στο Παρίσι το 1974, όταν ο Κρόνος από διέλευση είχε έρθει σε σύνοδο με το γενέθλιο 'Ηλιο, και ο Δίας είχε επιστρέψει στην γενέθλια θέση, καθώς και το 1978, η παγκόσμια περιοδεία του σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία, όταν ο Δίας ήταν σε σύνοδο με τον 'Ηλιο του.

Το τραγούδι "Σφεντόνα", εμπνευσμένο από τα παιδικά βιώματα του, θα'λεγε κανείς ότι περιγράφει τον ίδιο τον Βασίλη.

1 comment:

Heracles V. said...

Πολύ ωραίο άρθρο και πολύ καλή επιλογή τραγουδιού Δημήτρη.

Πιστεύω ότι στο συγκεκριμένο τραγούδι ο Παπακωνσταντίνου αποδεικνύει ότι έχει και εκπληκτικό χιούμορ, και μάλιστα εκείνο το είδος του "δύσκολου" γλυκόπικρου αυτο-σαρκαστικού χιούμορ που μόνο ενας Ερμής σε ταυτόχρονες "σκληρές" όψεις με Δία και Κρόνο μπορεί να δώσει. To T-Τετράγωνο Ερμή/Δία/Κρόνου σε πλήρη δράση εδώ λοιπόν

Να σημειώσω ότι ο "βασιλιάς" του αυτοσαρκασμού Woody Allen (γέννηση : 1η Δεκεμβρίου 1935
10:55 μμ Bronx, New York, 73W54 40N51 )
έχει ακριβέστατη σύνοδο Ερμή και Δία στον Τοξότη σε σχεδόν τέλειο τετράγωνο με τον Κρόνο του στους Ιχθείς.Και φυσικά ωροσκόπο στην Παρθένο...