Monday, December 21, 2009

Βασικές έννοιες Βεδικής Αστρολογίας : Ραχού - Κετού ( Άξονας Βόρειου - Νότιου Δεσμού ) * απο τη guruplanet

της Ηλέκτρας Παπαδιώτου ( guruplanet )

Στις Πουράνας, που εξιστορούν την ιστορία του σύμπαντος, υπάρχει η αφήγηση για τη δημιουργία των Ραχού -Κετού. Η αφήγηση αυτή δεν είναι απαραίτητα μυθολογική ,απλώς οι έννοιες ,ιδέες και η πραγματικότητα που περιγράφει μας είναι άγνωστες και για αυτό τείνουμε να την απορρίπτουμε σαν μυθολογική.

Οι ημίθεοι ( devas) και οι δαίμονες ( asuras) απασχολημένοι στην αιωνία διαμάχη τους αποφάσισαν να τρυγήσουν το νέκταρ της αιωνιότητας στον Αιτιατό Ωκεανό . Σε αυτή τους την προσπάθεια συνέβαλε το Μεγάλο Ερπετό, που χρησιμοποίησαν σαν σχοινί για τη διαδικασία της εξαγωγής του νέκταρ. Χωρισμένοι σε δυο μεγάλες ομάδες ,ημίθεοι και δαίμονες τραβούσαν το ερπετό προς το μέρος τους έτσι ώστε να κατορθώσουν να ανακινήσουν τον Αιτιατό Ωκεανό και να βγάλουν από τα βάθη του το νέκταρ της αθανασίας.

Αυτή ακριβώς την κίνηση της ανακίνησης ,της στατικότατος της υλικής πραγματικότητας,
με σκοπό την εξόρυξη του Νέκταρ της αιωνιότητας καθώς και της βαθειάς αλήθειας που διέπει το συμπάν, εκτελεί στις μέρες μας το γιγαντιαίο ερπετό η δρακός , Ραχού και Κετου.

Ο Ραχού κινείται προς την πλευρα των δαιμόνων , με ακόρεστη δίψα για να γνωρίσει το άγνωστο και να το δοκιμάσει . Αδιαφορεί για τη βαθύτερη ουσία των πραγμάτων και επενδύει σε αυτο που γίνεται άμεσα αντιληπτό , τη μορφή παρα την ουσία . Κίνητρο του είναι η εξουσία και δύναμη κυρίως πολιτική , καλά τοποθετημένος και σε κατάλληλη περίοδο δίνει άπλετη αυτοπεποίθηση ,συχνά στα όρια της υπερβολής. Χαρακτηριστική η περίπτωση του κ. Καραμανλή , Ραχού στον δεύτερο σε συνοδό με yogakara Κρόνο , απονέμει εξουσία μέσω οικογενειακής παράδοσης, όπως και πρόσφατα σε ανάλυση χάρτη του κ. Σαμαρά η Περίοδος Ραχού σε ευνοϊκή θέση από σελήνη και ήλιο , υπήρξε βασικό συστατικό της πρόβλεψης μου για ανάληψη εξουσίας από τον ίδιο και την νίκη του επί της κυρίας Μπακογιαννη.

Παρόλη τη δύναμη αυτή που αποδίδεται στον Ραχού, στην Βεδική θεωρείται ως κακεργέτης, κι αυτό γιατί η Βεδική αστρολογία έχει βαθιές πνευματικές ρίζες και αναγνωρίζει τις ενέργειες του Ραχού σαν πλασματικές και μακροπρόθεσμα επιβλαβείς αν εμπλακεί κάνεις στα δίχτυα των εμμονών του. Ο ίδιος αυτός πλανήτης κυβερνά τα δηλητηριώδη αέρια , τα άτιμα μέσα ανέλιξης , τα ναρκωτικά όπως και την ταντρικη γνώση . Συνήθως τα κέρδη και η εξέλιξη που προσφέρει στην περίοδο του εξαντλούνται με το τέλος της περιόδου του.

Ο Κετού πάλι , από την πλευρά των ημιθέων , χαρακτηρίζεται από βαθειά απέχθεια προς την φαινομενική πραγματικότητα . Απωθείται από την εξωτερική μορφή και ως εκ τούτου καταργεί και κρίνει οποιαδήποτε μορφή και την καταρρίπτει. Ένδειξη πνευματικότητας σε όλα τα ωροσκόπια , η διάθεση του, δείχνει κατά πόσο η προσωπικότητα θα κινηθεί προς την πνευματική η υλιστική κατεύθυνση. Υπάρχει σαν απαραίτητο συστατικό πολλών θρησκειών που αρνούνται τελείως τα εγκόσμια και πρεσβεύουν μια ιμπερσοναλιστικη μορφή του Θείου,δηλαδή καταργούν την μορφή και προσωπικότητα της Θεότητας, συχνά και την προσωπικότητα του οπαδού μιας και στον αντίποδα του Ραχού ο Κετού ευαγγελίζεται την πλήρη άρνηση του εγώ , εαυτού, για αυτό εξάλλου και είναι ο χειρότερος εχθρός του Ήλιου Surya .

Στο κατώτερο επίπεδο του ο Κετού , σε ένα υλιστικά προσανατολισμένο ωροσκόπιο αποτελεί το σημείο όπου υποσυνείδητα κρίνουμε την εμφανή πραγματικότητα ,αδιαφορούμε για την έκβαση του αποτελέσματος , αποπροσανατολιζόμαστε από το σκοπό και σαν φυσική
συνέπεια , χάνουμε το στόχο . Το κάρμα επίσης μπορεί να πάρει άλλες μορφές ανάλογα με τους πλανήτες που συναναστρέφεται η τους οίκους που κατοικεί, μια ασθένεια, ένας χωρισμός η μια δυσκολία στην καριέρα η σπουδές. Στη περίπτωση της κυρίας Μπακογιαννη, ένα από τα βασικά σημεία που με ώθησαν να προβλέψω την ήττα της, ήταν η προσβολή του Κετού,απο διέλευση, σε Σελήνη και Δία του πρώτου οίκου στους Διδύμους.

Παρά την ισχυρή όμως πνευματικότητα του ο Κετού δεν αποτελεί παρά μόνο το μέσο για την εξόρυξη του νέκταρ της αθανασίας, ουσιαστικά η επιτυχής κινητοποίηση και των δυο πόλων είναι η επιβεβαίωση της επιτυχημένης υλικής και πνευματικής δράσης. Για να μην εμπλακεί κανείς στα γρανάζια της κυκλικής αέναης κίνησης τους και να μην βυθιστεί είτε στην απρόσωπη πνευματική στέρηση του Κετου είτε στην κοντόφθαλμη χοντροειδή υλιστικότατα του Ραχου , και οι δυο ενέργειες πρέπει να χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά και ταυτόχρονα.

Η λατρεία της προσωπικής μορφής της θεότητας , θρησκείες , δηλαδή , που αναδεικνύουν την προσωπικότητα του Θεού όπως και την προσωπικότητα του λάτρη του και δεν τον περιορίζουν στο επίπεδο του τυφλού, φανατικού οπαδού, ξεφεύγουν από την δυαδικότητα και πολικότητα του Ραχού -Κετού,με το να ικανοποιούν και τις δυο απαιτήσεις των ουράνιων αυτών σημείων , δηλαδή έλξη προς τη Θεια μορφή που έχει πνευματικό περιεχόμενο .
Όταν δε, ακολουθει κάνεις μια τέτοια αυθεντική ατραπό, η πλανητική λειτουργία στο σύνολο της είναι πιο αποτελεσματική, δηλαδή οι κακεργέτες( assura) και ευεργέτες( deva) σε ένα ωροσκόπιο λειτουργούν έτσι ώστε η ψυχή να μπορέσει να γευτεί , τελικά ,το νέκταρ της αθανασιας,και αυτό γιατί όπως εξηγείται παρακάτω οι Ραχου –Κετου απολαμβάνουν την υψηλή θέση των ρυθμιστών των πλανητικών λειτουργιών.


Ο Ραχού κινείται προς την πλευρα των δαιμόνων , με ακόρεστη δίψα για να γνωρίσει το άγνωστο και να το δοκιμάσει . Αδιαφορεί για τη βαθύτερη ουσία των πραγμάτων και επενδύει σε αυτο που γίνεται άμεσα αντιληπτό , τη μορφή παρα την ουσία ...Ο Κετού πάλι , από την πλευρά των ημίθεων, χαρακτηρίζεται από βαθειά απέχθεια προς την φαινομενική πραγματικότητα. Απωθείται από την εξωτερική μορφή και ως εκ τούτου καταργεί και κρίνει οποιαδήποτε μορφή και την καταρρίπτει...


Πιστοποιώντας την πνευματική ταυτότητα του Ραχού -Κετού, μπορούμε καλύτερα να καθορίσουμε το φάσμα των δραστηριοτήτων και ενεργειών που υιοθετούν στην καθημερινότητα μας. Ειδικά σε ορισμένα ωροσκόπια με kala sharpa yoga , όπου όλοι οι προσωπικοί πλανήτες εμπεριέχονται μεταξύ Ραχού και Κετουύ, η προσωπικότητα φαίνεται οριοθετημένη στο πλαίσιο που επιβάλουν οι δυο αυτοί άξονες. Αλλά και σε άλλες περιπτώσεις οι κινήσεις αυτές των δυο πλανητικών σημείων αλλοιώνουν με την επιρροή τους ακόμα και τα φωτα, καθως ο Ραχού έχει άμεση επιρροή στη Σελήνη και ο Κετού στον Ήλιο, προκαλώντας την έκλειψη τους.

Μια προσωπικότητα με υγιή πνευματικότητα σίγουρα θα χρησιμοποιήσει στο έπακρο τα ανοίγματα υλικά η πνευματικά που προσφέρουν και οι δυο αυτοί ουράνιοι ρυθμιστές, έτσι ώστε το ένα ενδιαφέρον να τροφοδοτεί το άλλο σε μια αέναη κίνηση. Αυτός είναι εξάλλου και ο μόνος τρόπος κατευνασμού των ζυγών και δεσμών που μεταφέρουν από προηγούμενες ζωές.
Για να συνοψίσουμε ,βλέπουμε με τα πρακτικά παραδείγματα Μπακογιάννη, Σαμαρά και Καραμανλή ότι οι δράκοι και τα ερπετά των βεδικών αφηγήσεων , όπως και οι πνευματικές αλήθειες που εξιστορεί το ουράνιο στερέωμα , δεν είναι μακριά μας , καθόλου μάλιστα, είναι πίσω από κάθε επιτυχία η αποτυχία μας είναι μέσα σε αυτό που μας παθιάζει η μας απωθεί,
αυτό που έχουμε εύκολα και αυτό που αναπολούμε είναι ο Ραχού και ο Κετού που μας αφήνουν το μήνυμα τους.

Μέσα στα τόσα μηνύματα, που λαμβάνουμε καθημερινά πρέπει να επικεντρωθούμε και στο μήνυμα που μας αφήνει το Συμπάν, γιατί οι συνέπειες είναι άμεσες και μας αφορούν.


Η συγγραφέας αφιερώνει το παρόν άρθρο στη φίλη της αστρολογίας που τόσο νωρίς έφυγε πρόσφατα απο κοντά μας, στη Γωγώ Αυγουροπούλου ( gogo - girl )

Σχετικά άρθρα : Βεδική Αστρολογία *** Ανάλυση πρόβλεψης βουλευτικών εκλογών 2009 ( από την guruplanet )

2 comments:

Heracles V. said...

Καλογραμμένο και απόλυτα κατανοητό το άρθρο σου,αγαπητή Ηλέκτρα,ακόμα και για μας που γνωρίζουμε ελάχιστα περί Βεδικής αστρολογίας.

Απόλυτα ποιητική και η περιγραφή - αναπαράσταση της αιώνιας διαμάχης των ημίθεων (devas) με τους δαίμονες (asuras),με έπαθλο το "νέκταρ της Αθανασιάς", ακόμα μια εκδοχή της αρχετυπικής πάλης ανάμεσα στο καλό και το κακό, φαντάζομαι.

Alexandra said...

Γκουρου,
συγχαρητηρια για το αρθρο και για την αφιερωση.