Saturday, September 20, 2008

Ο Λόρκα, ο Σείριος και ο Μάνος





γενέθλιος χάρτης του Λόρκα

Ο μεγάλος ισπανός ποιητής Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα, γιος ενός αγρότη και μιας δασκάλας πιάνου, ταξίδεψε πολύ σε Ευρώπη και Αμερική και έγραψε σημαντικά ποιήματα αλλά και θεατρικά έργα που άφησαν εποχή, όπως ο ''Ματωμένος Γάμος'', ''Δόνα Ροζίτα'', ''Το Σπίτι της Μπερνάντα 'Αλμπα''. Ο ονειροπόλος αυτός και τραγικός συνάμα αγωνιστής, δολοφονήθηκε το 1936 κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου από τους εθνικιστές.


Πολλά από τα έργα του έγιναν πηγή έμπνευσης και για τους 'Ελληνες καλλιτέχνες. Ο Μάνος Χατζιδάκις εμπνεύστηκε από τα λόγια του ''Στο Σείριο υπάρχουνε παιδιά", και ίδρυσε τη μουσική εταιρία ''Σείριος'' το 1985, μια προσπάθεια - όαση στην πολιτιστική παρακμή της δεκαετίας του 80΄. Μελοποίησε ακόμα το θαυμάσιο ποίημα ''Στο Σείριο υπάρχουν παιδιά".


Στο Σείριο υπάρχουνε παιδιά
ποτέ δεν βάλαν έγνοια στην καρδιά
δεν είδανε πολέμους και θανάτους
και πάνω απ'τη γαλάζια τους ποδιά
φοράν' τις Κυριακές τα γιορτινά τους


Τις νύχτες που κοιτάν' τον ουρανό
ένα άστρο σαν φτερό θαλασσινό
παράξενα παιδεύει το μυαλό τους
τους φαίνεται καράβι μακρυνό
και πάνε και ρωτάν'το Δάσκαλό τους


Αυτή τους λέει παιδιά μου είναι η γη
του Σύμπαντος αρρώστια και πληγή
εκεί τραγουδια λένε γράφουν στίχους
κι ακούραστοι του ονείρου κυνηγοί
κεντάνε με συνθήματα τους στίχους


Στο Σείριο δακρύσαν τα παιδιά
και βάλαν από κείνη τη βραδυά
μια έγνοια στην μικρούλα τους καρδιά





Ο Μάνος είχε πει για το σκοπό του Σείριου :«...Οι συνεργάτες μου κι εγώ δεν παριστάνουμε τον Χριστό με τους Αποστόλους. Πιστεύουμε στην ακριβή εργασία, ασκούμεθα για να την πραγματοποιούμε και φυσικά την επιτυγχάνουμε. Ο Σείριος είναι ο ναός μας κι εμείς ιερείς του. Δεν είμαι μόνος μου, ώστε να κατηγορηθώ για εγωισμό. Όλοι σχεδόν οι άξιοι συνθέτες, μουσικοί και τραγουδιστές, μετέχουν σ' αυτή τη μουσική σταυροφορία που στοχεύει στην επαναφορά του τραγουδιού στη ρίζα καταγωγής του και της μουσικής στα ζωντανά της ρείθρα. Είμαστε φιλόδοξοι και τολμηροί. Φιλόδοξοι, γιατί επιζητούμε την επιτυχία με τρόπους δύσκολους και διόλου κολακευτικούς για ένα απροετοίμαστο κοινό. Τολμηροί, γιατί επιδιώκουμε τη συνεχή μας ανανέωση και την προβολή αδιάκοπα ενός εαυτού μας άγνωστου και απρόβλεπτου. Φανατικοί εχθροί της ημιμάθειας και της χυδαιότητας των καιρών και των κρατούντων. Στον Σείριο υπάρχουνε παιδιά, όπως το είπε ο Λόρκα. Οι εχθροί και οι εγωπαθείς εξορίζονται. Γιατί όπου υπάρχουνε παιδιά, υπάρχουμε Εμείς…»


Πηγή για την ώρα γέννησής του Μάνου ο ίδιος στην αυτοβιογραφία του :

Γεννήθηκα στην Ξάνθη μια Τρίτη 10 το βράδυ, την 23η Οκτωβρίου του 1925, τότε που έγινε η ποτοαπαγόρευση και οι γονείς μου σαν τρελοί χόρευαν τσάρλεστον στους δημόσιους χορούς και στις πλατείες της πολιτείας. Σαν άνοιξα τα μάτια μου, είδα με απορία πολύ κόσμο να περιμένει την εμφάνισή μου. Το ίδιο συνέχισα κι αργότερα ν’ απορώ, όταν με περίμεναν κάπου να φανώ».

https://www.astro.com/astro-databank/Hatzidakis,_Manos


διπλός χάρτης : Xατζιδάκις και Λόρκα

Στον διπλό χάρτη, εξωτερικά ο βόρειος δεσμός Σελήνης του Φεντερίκο Λόρκα σε σύνοδο με τη σύνοδο Σελήνης/Δία του Χατζιδάκι στον Αιγόκερω εσωτερικά, ενεργοποιεί τα γενέθλια διπλά πεντάγωνα Δία Μεσουρανήματος, Δία Ποσειδώνα, Σελήνης Ποσειδώνα και το πεντάγωνο Σελήνης Μεσουρανήματος του Μάνου, όψεις του ταλέντου και του αγώνα για το Καλό.

Η Αφροδίτη του Λόρκα σε σύνοδο με Πλούτωνα και Ωροσκόπο του Μάνου, δίνουν την τρομακτική επιρροή ενός καλλιτεχνικού έργου.

Το Μεσουράνημα του Μάνου στους Ιχθείς όπως ο Ωροσκόπος του Λόρκα, η ευκαιρία να πάρει σάρκα και οστά ένα όραμα/αποστολή, ένα όνειρο.

Το Μεσουράνημα του Λόρκα στον Τοξότη σε σε σύνοδο με την Αφροδίτη του Μάνου στον 5ο οίκο, το καλλιτεχνικό έργο.





3 comments:

medousa said...

Όπως πάντα Δημήτρη, δέκα με τόνο!

Heracles V. said...

Δημήτρη, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω ιδιαίτερα για τα πολύ καλά άρθρα που δημοσιεύσες κατά τη διάρκεια της - τελικά όχι και τόσο σύντομης - απουσίας μου. Κάλυψες επάξια το "κενό" και κράτησες το cosmoBioLOGy σε υψηλά επίπεδα.

Προς το παρόν προσπαθώ να "γειωθώ" (με 6 πτήσεις σε 14 μέρες δεν μου ειναι και τόσο εύκολο), και να "χωνέψω" το πλήθος των εντυπώσεων που απορρόφησα αυτό το καλοκαίρι, ένα καλοκαίρι το οποίο ήταν ένα απο τα πιο όμορφα και μαζί συγκινησιακα έντονα της ζωής μου.

Όταν τα καταφέρω και επανέλθω στη συνήθη ταυροπαρθενίσια ρουτίνα μου
θα μελετήσω τα άρθρα σου (γιατί άλλο διαβάζω και άλλο μελετώ), και θα προχωρήσω σε πιθανά σχόλια και παρατηρήσεις.

Καλή συνέχεια και καλό χειμώνα.

Ηρακλής

_ said...

Σας ευχαριστώ. Ηρακλή, λόγοι πάνω από τις δυνάμεις μου με εμπόδισαν να τα πούμε από κοντά την τελευταία στιγμή όπως θα έμαθες από την φίλη μας την Α. Χάρηκα που είχες ένα όμορφο καλοκαίρι.
Τα σχόλια δεν πρέπει να'ναι αυτοσκοπός για έναν blogger. Αρκεί να εκφράζεται και να μεταδίδει τις ιδέες του με όποιο τρόπο μπορεί. Τα μηνύματα συμπάθειας και ενδιαφέροντος περνάνε έτσι κι αλλιώς με ποικίλους τρόπους. Είμαι σίγουρος ότι με νοιώθεις ως ο κατεξοχήν Μερκουριακός τύπος.
Καλό χειμώνα.