Sunday, January 11, 2009

Πλούτωνας - Σελήνη: κρίση και εξέλιξη της ψυχής ( 2ο μέρος )

Το δεύτερο μέρος του άρθρου της Αστρολόγου Barbara Egert, το οποίο δημοσιεύτηκε στο τεύχος 135 του ελβετικού περιοδικού Astrologie Heute υπό τον τίτλο Pluto auf MondSeelische Krisen und Wandlung. Μπορείτε να διαβάσετε το πρώτο μέρος του άρθρου κάνοντας κλικ στον ακόλουθο σύνδεσμο :

Πλούτωνας - Σελήνη: κρίση και εξέλιξη της ψυχής

Μετάφραση, επιμέλεια : Αλεξάνδρα Α. (undine)


                    Β' Μερος

Ίνγκριντ Μπέργκμαν και Ιζαμπέλα Ροσελίνι
Στο χάρτη της Ίνγκριντ Μπέργκμαν έχουμε σύνοδο Άρη/Πλούτωνα στον Καρκίνο και στον 11ο οίκο, μια σύνοδο Δία/Χείρωνα στον 8ο οίκο, Πλούτωνα σε εξάγωνο με τον Ήλιο, Αφροδίτη και Μεσουράνημα, και το Ναδίρ (4ος οικος) είναι στο Σκορπιό. Εδώ έχουμε μια γυναίκα με πλουτώνεια χαρακτηριστικά.




Πριν προχωρήσουμε στο ωροσκόπιο της κόρης της Ιζαμπέλας, ας κάνουμε μια μικρή συγκριση των δυο ωροσκοπίων. Αν επιτρέψουμε μια ανοχή 5 μοιρών τότε ο Άρης/ Πλούτωνας της Μπέργκμαν σχηματίζει σύνοδο με τον Ήλιο της κόρης της και ο Χείρωνας στον 8ο όψη 150 μοιρών με τον Πλούτωνα της. Επίσης ο Πλούτωνας της κόρης σχηματίζει σύνοδο με τον ωροσκόπο και με τον άξονα των σεληνιακών δεσμών της μητέρας. Η Ιζαμπέλα Ροσελίνι γεννήθηκε το 1952. Στο ωροσκόπιο της έχει τετράγωνο Πλούτωνα με τη Σελήνη της στον Ταύρο στον 5ο . Ο Κρόνος και ο Ποσειδώνας βρίσκονται στον 10ο οικο (οίκο της μητέρας).




Είναι γνωστό οτι η Ιζαμπέλα αντιδρούσε αλλεργικά κάθε φορά που ο κόσμος την συνέκρινε με τη μητέρα της. Αν και ποτέ δεν παραδέχτηκε οτι είχε ψυχικό τραύμα εξαιτίας της μητέρας της, ένας δημοσιογράφος ονόμασε την περίπτωση αυτή «καλλιτεχνικό κουτί σκιών εναντίον ενός Μύθου». Σε κάποια συνέντευξη ρώτησαν τη Ροσελίνι για τυχόν καταθλίψεις και φοβίες, και η ίδια το παραδέχτηκε λέγοντας: «Αυτή την κατάσταση την ονομάζω «οι σουηδικές μου μέρες», τοτε παλεύει η Ροσελίνι εναντίον της Μπέργκμαν» .



Βλέπουμε λοιπόν, ότι ακόμα και όταν κάποιος είναι επιτυχής, διάσημος και αγαπητός στον κόσμο, μπορεί να επισκιαστεί απο την όψη Πλούτωνα Σελήνης. Αυτός ο προβληματισμός, δεν είναι εύκολο να επιλυθεί και μπορεί να υποθέσει κανείς οτι οι συγκρίσεις με τη μητέρα της δεν είχαν να κάνουν μόνο με τον εξωτερικό πραγματικό κόσμο, αλλά με τον εσωτερικό κόσμο της Ροσελίνι, η οποία υπέφερε εξαιτίας της σύγκρισης με τη Μπέργκμαν ακόμα και μετά το θάνατο της μητέρας της.


Διελεύσεις Πλούτωνα πάνω απο τη γενέθλια Σελήνη

Ας πάμε στο θέμα των διελεύσεων του Πλούτωνα πάνω απο τη Σελήνη μας, οι οποίες δεν παρουσιάζονται συχνά μια και ο Πλούτωνας είναι αργός πλανήτης, αλλά διαρκούν μέχρι και 5 χρόνια, αν υπολογίσουμε την ορθή και ανάδρομη φορά του Πλούτωνα. Στη συνέχεια πρέπει να θυμηθούμε ποιο θέμα μας απασχόλησε εξωτερικά και εσωτερικά στην τελευταία διελεύση του Πλούτωνα πάνω απο τη Σελήνη μας. Μερικές φορές δεν συμβαίνει κάτι «εμφανές» με τη διελεύση αυτή, η πρόκληση όμως με στόχο την εξέλιξη είναι παρούσα με υπόγειο τρόπο. Μια γνωστή μου, μου είπε πρόσφατα, οτι δεν της συνέβη απολύτως τίποτα, όταν ο Πλούτωνας σχημάτισε τετράγωνο με τη γενέθλια σύνοδο Σελήνης Αφροδίτης στους Ιχθείς, μια σύνοδο που βρίσκεται και πάνω στο μεσοδιάστημα Άρη/Πλούτωνα της. Σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται διαλογισμό και ισχυρή διαίσθηση για να νιώσει κάποιος τι απαιτείται απο αυτόν και ποιό βαθύ στρώμα της ψυχής του επιζητά την προσοχή του. Το να διαισθανθούμε τι ακριβώς απαιτείται απο μας, χρειάζεται  πολυ θάρρος για να το κατανοήσουμε. Πρέπει να είμαστε σίγουροι οτι όταν αποφεύγουμε καταστάσεις και προβλήματα, αυτά επανέρχονται στην επόμενη διέλευση.

Αν έχουμε στο χάρτη μας μια όψη Πλούτωνα/Σελήνης, τότε πρέπει να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τη δύναμη της όψης αυτής, επειδή μια μακροχρόνια διαδικασία σημαντικής εξέλιξης έχει αρχίσει. Ειδικά, ενεργοποιήσεις απο διελεύσεις μπορούν να προκαλέσουν περιόδους κρίσεων, ωστόσο οι κρίσεις αυτές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό απο το πόσο είμαστε ακόμα εγκλωβισμένοι σε παλιά συναισθήματα και τρόπους συμπεριφοράς, η αν τελικά έχουμε καταφέρει να εμπεδώσουμε το γεγονός, οτι στη ζωή δεν είναι σημαντικό να επιβάλλουμε αυτά που θέλουμε, αλλά να εναρμονίσουμε αυτά που θέλουμε με την Ανώτερη Θέληση. Αυτή η επίγνωση σχετίζεται απόλυτα με τις πλουτώνειες δυνάμεις. Άτομα που δεν έχουν στο χάρτη τους όψεις Σελήνης - Πλούτωνα ή δεν έχουν γενικά ένα δυνατό Πλούτωνα στο χάρτη τους, βιώνουν σε διελεύσεις του Πλούτωνα απο τη Σελήνη τους πρωτόγνωρα για αυτούς, ιδιαίτερα έντονα συναισθήματα και εμπειρίες, τα οποία τους μετατρέπουν σε ανασφαλή άτομα που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στον μεγάλο αυτο συναισθηματισμό.
Κατά τη διάρκεια μιας διελεύσης κατέχουμε μεγάλη ενέργεια, αισθανόμαστε πιο ζωτικοί, πιο επιβλητικοί και με μεγαλύτερες αντοχές απ’ άλλες φορές. Ό,τι και να έλθει στην επιφάνεια, θα πρέπει να προσπαθούμε να εντοπίσουμε τη ρίζα αυτών των συναισθημάτων και φυσικά να κατανοήσουμε οτι πρέπει να αφήσουμε πίσω μας ο,τι έχει «πεθάνει» και δεν μπορεί να προχωρήσει μαζί μας. Κουβαλάμε αμέτρητα «άψυχα» πράγματα μαζί μας που δεν μας αφήνουν να βιώσουμε κάτι νέο, μας αποτρέπουν να δώσουμε νεο περιεχόμενο στη ζωή μας.
Υπάρχουν αμέτρητες εκδηλώσεις των διελεύσεων Πλούτωνα απο τη Σελήνη μας: μπορεί να καταρρεύσουμε απο απελπισία, να κάνουμε επίπονες θυσίες, να αγωνιστούμε για να μη χάσουμε τους συντρόφους μας, και ακόμα αν δεν γίνει τίποτα απο αυτά, υποφέρουμε απο σύγχυση και φόβο. Ένας αγαπημένος μας άνθρωπος μπορεί να αρρωστήσει, ή να αισθανάμαστε μόνοι και χωρίς ελπίδες. Μια άλλη εκδοχή είναι η γυναικεία ταυτότητα, ο ρόλος μας ως γυναίκα η σε αντρικούς χάρτες η σχέση με τη μητέρα μας ή με τη σύντροφο μας η οποία θα πρέπει να αναθεωρηθεί και να επαναπροσδιοριστεί.


Επίσης συμβαίνει να εισέρχονται στη ζωη μας άτομα με πλουτώνεια χαρακτηριστικά που αντικατοπτρίζουν τις δικές μας ιδιότητες της όψης Πλούτωνα/Σελήνη, ιδιότητες που απαιτούν εξέλιξη και αλλαγή και που εμείς ποτέ δεν θέλαμε να αποδεχτούμε και τις προβάλαμε σε άλλα άτομα. Ό,τι είχαμε καταπιέσει, έρχεται πάνω μας σαν μπούμερανγκ. Δεν μας μένει τίποτε άλλο παρά να ασχοληθούμε με τις μύχιες πλευρές του εαυτού μας. Φυσικά θα προσπαθήσουμε μέσα σε αυτή την ψυχική διαδικασία να αποστασιοποιηθούμε απο αυτά τα συναισθήματα΄- αποφεύγοντας την απρόσμενη και αχαλινωτη φύση τους. Αυτό βέβαια αποτελεί μια άσχημη επίλυση του προβλήματος, γιατί αυτά τα συναισθήματα και οι ιδιότητες μας θα συνεχίσουν τη δική τους « ζωή» στο υποσυνειδήτο μας και δεν θα μπορούμε να τα έχουμε υπο έλεγχο.

Όταν βέβαια έχουμε διέλευση Πλούτωνα πάνω απο τη Σελήνη μας, δεν σημαίνει οτι θα αντιμετωπίσουμε αναγκαστικά τις παραπάνω καταστάσεις. Παρουσίασα τις απόψεις μου συνειδητά με εξεζητημένο και υπερβολικό τρόπο, με σκοπό να αποδώσω παραστατικά τον πλουτώνειο κόσμο. Δεν σημαίνει δηλαδή οτι θα βιώσουμε απαραίτητα τραγωδίες .

Οι δικές μου προσωρικές εμπειρίες περιορίζονται στη συνεχή αναβίωση συναισθημάτων, όπου αυτά με τη σειρά τους ενεργοποιούνται απο διάφορα συμπλέγματα άλυτων θεμάτων που με απασχολούσαν. Απο την άλλη όμως, και αυτό ειναι τυπικό χαρακτηριστικό της όψης Πλούτωνα/Σελήνης, ίσως να μη μπορεί κανείς να αντέξει τα συναισθηματικά του ξεσπάσματα, αλλά να ειναι αναγκασμένος να τα υπομείνει.. Λίγο μετά τη διελεύση του Πλούτωνα απο τη Σελήνη μου κατά την ανάδρομη φορά του, είδα το ακόλουθο όνειρο:
περπατώ σε έναν δρόμο με άσφαλτο δίπλα σε μια θάλασσα, είναι τρομακτικά σκοτεινά, η θάλασσα έχει τρικυμία και φυσάει αέρας, στον μαύρο ουρανό ενας στρογγυλός δίσκος, που μόνο το φεγγάρι θα μπορούσε να είναι, λάμπει με κινούμενα χρώματα παστέλ και γυρίζει με τη φορά του δείκτη του ρολογιού. Μετά απο αυτή την εικόνα ενα ασήμαντο συμβάν με τη μητέρα μου. Αυτό και αν είναι όνειρο Πλούτωνα- Σελήνης!

Δεν θα γινόταν διαφορετικά να λείπει η μητέρα μου απο το όνειρο, παρ’όλο που είμαι της γνώμης οτι έχω ξεπεράσει τη δύσκολη σχέση με τη μητέρα μου, αλλά ίσως η όψη μου του Πλούτωνα με τη Σελήνη μου να έχει διαφορετική γνώμη...

Διακινδυνεύση χωρίς συναισθήματα

Η αιτία που υποφέρουμε ορίζεται ως εξής απο μια μοναχή του Βουδισμού, την Ayya Khema:
«Η επιθυμία να αποκτήσουμε κάτι, που δεν το έχουμε, ή να απαλλαχτούμε απο κάτι, που το έχουμε, αλλά δεν θέλουμε, να το έχουμε».
Ιδιαίτερα για τους ανθρώπους με αυτήν την όψη, και όταν ενεργοποιείται η γενέθλια Σελήνη απο τον Πλούτωνα, οι παραπάνω επιθυμίες γίνονται έμμονες ιδέες. Στο διάστημα αυτό χρειαζόμαστε υπομονή και χρόνο για να υποστούμε τη διαδικασία «πεθαίνεις και γεννιέσαι».

Μια άλλη πιθανότητα θα ήταν, να βιώσουμε ξανά τα συναισθήματα του παιδιού που έχουμε μέσα μας, να συνειδητοποιήσουμε το θυμό που φέρουμε μέσα μας και να διοχετεύσουμε εποικοδομητικά την ενέργεια του. Ο θυμός αυτός εχει γεννηθεί μέσα απο τις εμπειρίες με τη μητέρα μας, και δεν επιτρεπόταν να ξεθυμάνει στην παιδική ηλικία, γιατί αυτό θα σήμαινε την «απώλεια» της μητέρας μας. Αυτά τα καταστροφικά συναισθήματα πρέπει να αναγνωριστούν αρχικά και μετά να αποδεσμευτούν απο μέσα μας. Σε αρκετές περιπτώσεις συστήνεται θεραπεία ψυχανάλυσης.

Επίσης υπάρχει η δυνατότητα μιας «διακινδύνευσης χωρίς συναισθήματα» μέσω της οποίας αφιερωνόμαστε στο πρόβλημα μας με αντικειμενικότητα. Κατά αυτόν τον τρόπο, μερικοί άνθρωποι βοηθούν τον εαυτό τους με το να αντιλαμβάνονται το πρόβλημα τους ως «θεατές», του σκηνικού που εχει στηθεί μέσα τους και αναδύεται απο τα βάθη του υποσυνείδητου τους:

« Οι Μυστικιστές και οι Σοφοί συγκρίνουν την περίπτωση καταγραφής κάποιου ως θεατή με έναν καθρέφτη. Αντικατοπτρίζουμε απλά τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας, χωρίς να αγγιστρωνόμαστε πάνω τους, χωρίς να τις παραποιούμε και να τις διώχνουμε, λειτουργούμε σαν έναν καθρέφτη που δείχνει με τέλειο και αμέτοχο τρόπο, ο,τι βρίσκεται ή συμβαίνει μπροστά του».

Ο Chuang Tzu λέει: «Ο τέλειος άνθρωπος «χρησιμοποιεί» την ψυχή του σαν το καθρέφτη - δεν λαμβάνει  τίποτα, δεν αρνείται τίποτα, δέχεται τα πάντα, αλλά δεν τα συγκρατεί»

Με την οψη Πλούτωνα Σελήνη είμαστε συναισθηματικά μπλεκόμενοι σε παλιές ανυπέρβλητες καταστάσεις, και δεν είμαστε σε θέση να παρατηρήσουμε απο απόσταση την παιδική μας ηλικία και τη σχέση μας με τη μητέρα. Πιστεύω οτι ανάλογα με το χαρακτήρα μας ( οπως π.χ. με μια οψη Ερμή /Κρόνου ή Ερμή στον Αιγόκερω στο χάρτη) θα ηταν εφικτή η επεξεργασία των παιδικών μας βιωμάτων με τον προτεινόμενο τρόπο των Μυστικιστών. Ένας άλλος τρόπος θα ήταν η προσπάθεια να αναβιώσουμε και πάλι τα συναισθήματα που μας πόνεσαν. Σε κάθε περίπτωση όμως απαραίτητη προυπόθεση για την εξέλιξη και θεραπεία μας είναι η συνειδητοποίηση της κατάστασης!

Η Λιζ Γκριν σε μια συνέντευξη της για τον Πλούτωνα αναφέρει
« Όταν κανείς μπορεί να δώσει μορφή σε αυτά που βιώνει, είτε με ένα αστρολογικό σύμβολο, είτε με έναν πίνακα ζωγραφικής ή με ενα μουσικό κομμάτι, έχει καταφέρει να δημιουργήσει απόσταση ανάμεσα στην εμπειρία του και σε αυτόν τον ίδιο. Ίσως να μην μπορεί κανείς με αυτόν τον τρόπο να εξουδετερώσει αυτό που έγινε, με την έννοια οτι έχει καταλάβει τη φύση του γεγονότος. Όμως έχει κανείς την εντύπωση οτι μπορεί να αποκτήσει μια σχέση με αυτό το βίωμα και δεν αισθάνεται ότι αυτό που έγινε τον έχει «καταβροχθίσει», μετά απο αυτό το στάδιο μπορεί κανείς συνειδητά να αναμετρηθεί και να αντιμετωπίσει αυτό που του συνέβη.»

Αν καταφέρναμε να ξεπεράσουμε το θέμα μας με τον Πλούτωνα/Σελήνη και να επεξεργαστούμε τις εμπειρίες μας, τότε θα μπορούμε να ελπίζουμε οτι τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας θα αποφύγουν τις ίδιες ή παρόμοιες όψεις με τον Πλούτωνα. Γνωρίζουμε ήδη οτι πολλά χαρακτηριστικά και επίπεδα εμπειριών μεταδίδονται απο γενιά σε γενιά και εμείς είμαστε κατά ένα μεγάλο βαθμό υπεύθυνοι, αν δεν προσπαθήσουμε και δεν ασχοληθούμε σοβαρά με την διάλυση αυτών των δυνάμεων. Πόσο δύσκολη ήταν η παιδική μας ηλικία;


Εξαιτίας της αρνητικής μας σύνδεσης με τη μητέρα δεν μπορούμε να αποδεσμευτούμε απο αυτην την κατάσταση. Πολλά άτομα με όψη Πλούτωνα-Σελήνης μου έχουν πει οτι ένα έντονο ξέσπασμα θυμού απέναντι στη μητέρα τους, τους έχει βοηθήσει στο να αποδεσμευτούν απο αυτήν την κατάσταση. Κάτι τέτοιο είναι μέρος της θεραπευτικής διαδικασίας μας, αλλά σε τελική ανάλυση πρέπει να συγχωρέσουμε τη μητέρα. Είναι/Ήταν ένας άνθρωπος που έπρεπε να επιβληθεί και να επικρατήσει στις δυσκολίες και απαιτήσεις της ζωής, και ίσως να πρέπει μάλιστα να δείξουμε συμπόνοια.

« Ρίχνουμε τις σκιές των συναισθημάτων μας πάνω σε άλλους και αυτοί πάνω μας. Μερικές φορές μας απειλούν αποπνικτικά, όμως χωρίς αυτές τις σκιές δεν θα υπήρχε φως στη ζωή μας.» ( επιτύμβια επιγραφή στην αρχαία Αρμενία)


Άλλα άρθρα απο το Astrologie Heute σε μετάφραση της Αλεξάνδρας Α. :

5 comments:

_ said...

Νοιώθω ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο γιατί με τέτοιες δουλειές προετοιμάζεται και το ελληνόγλωσσο κοινό να δεχθεί το καινούριο, το βαθύ και το διαφορετικό, το οποίο έρχεται αναπόφευκτα. Καινούριο για μας βέβαια γιατί οι ξένοι έχουν εξοικιωθεί με τέτοια θέματα πολύ νωρίτερα. Μπράβο Αλεξάνδρα. Λειτουργείς όπως οι 'Ελληνες Διαφωτιστές σε πολλές περιπτώσεις.

Τά Δ ε ΕΦ η said...

Ευχαριστω,Δημητρη! Περιμενω τις αποψεις σας, ειδικα απο ατομα με την περιβοητη οψη Πλουτωνα-Σεληνης.

Anonymous said...

perimenoume kai nea wraia arthrakia panw sto xarth ths elladas...
h epikairothta fantazei ekrythmi...kai oi astrologikh proseggish fantazei pio anagaia apo pote...
aitoumetha astro-politiki analysh
as mh mas kalomathenate...:)

Anonymous said...

Έχω Σελήνη - Πλούτωνα σε όψη ημιτετραγωνου και κανείς από όσους είχε δει τον χάρτη μου δεν είχε δώσει μεγάλη σημασία και παρόλο που έχω Σελήνη στον Σκορπιό.
Πιστεύω οτι η γέννηση μου παραλίγο να ήταν θάνατος και η διοαδικασία ήταν τοσο επωδυνη και για την μητερα μου και για εμένα μάλλον που σφράγισε άθελα μας την σχέση μας. Σε μια συνεδρία εναλλακτικου μασαζ που μπορει να προκαλεσει μνημες από την γέννηση είχα ξαφνικά ξεκάθαρη εικόνα του τι έγινε, είδα το "ζώο" και οχι απλώς κατανόησα, "ένιωσα" τη μητέρα μου αλλά ένιωσα και πολυ ολίγη μπροστά στο μεγαλείο της μάνας που μετά από όλο αυτο ξανά αποφασισε με όλη της την καρδιά να κάνει κι άλλο καμάρι :-)
Δεν ξέρω αν βοήθησα λίγο, να συμπληρωσω και οτι ο Βόρειος Δεσμός της μητερας μου είναι ακριβώς πάνω στη Σελήνη μου, ο δε Πλούτωνας της κάνει ακριβείας αντίθεση με την Αφροδίτη μου.

Τά Δ ε ΕΦ η said...

Σε ευχαριστω πολυ για την αξιολογη καταθεση σου!