Friday, January 21, 2011

Ευεξία και Υγεία

 Μετάφραση της Αλεξάνδρας Α. ( Undine ) απο το
Astrologie Heute, Nr.148/ Dezember 2010/ Januar 2011
πρωτότυπος τίτλος : Oskar Hofman über die Grundlagen der klassischen medizinischen Astrologie -Wohlbefinden und Gesundheit - Ο Όσκαρ Χόφμαν και οι βάσεις της Παραδοσιακής Ιατρικής Αστρολογίας - Ευεξία και υγεία.
Ένα απο τα πιο σημαντικά μέσα για να αποκτήσουμε ισορροπία στην ιδιοσυγκρασία μας είναι ο κυβερνήτης του Ωροσκοπίου μας δηλ. ο ισχυρότερος  πλανήτης στο χάρτη μας. Η αστρολογική μέθοδος για τον καθορισμό της ιδιοσυγκρασίας μας βασίζεται σε τέσσερις παράγοντες
  1. στο στοιχείο του Ωροσκόπου μας
  2. στη φύση του κυβερνήτη του 1ου οίκου στο χάρτη μας
  3. στην εποχή που κυβερνάει το Ηλιακό μας ζώδιο και 
  4. στη φάση της Σελήνης κατά τη γέννηση μας
 Αυτοί οι τέσσερις παράγοντες μαζί καθορίζουν στην κλασική Αστρολογία την ιδιοσυγκρασία μας, το γενικό χαρακτήρα μας και τη σωματική μας κατάσταση. Γι αυτό το λογο  μια κλασική ανάλυση ενός Ωροσκοπίου ξεκινάει πάντα με τον καθορισμό της ιδιοσυγκρασίας. Αυτό αποτελεί και την απόλυτη βάση.

Όμως υπάρχει και ένας 5ος παράγοντας που βοηθάει στην ανάλυση της ιδιοσυγκρασίας μας. Ο Κυβερνήτης του ωροσκοπίου μας. Ο Κυβερνήτης του ωροσκοπίου συγκαθορίζει την ανάμειξη των στοιχείων σε ένα χάρτη, είναι ένας απο τους βασικότερους πλανήτες σε ένα ωροσκόπιο και συχνά είναι δυνατόν να εναρμονίσουμε την ιδιοσυγκρασία μας με μια συνειδητή ενεργοποίηση του Κυβερνήτη αυτού.

Είναι πολύ εύκολο να βρούμε τον Κυβερνήτη ενός ωροσκοπίου επειδή ειναι ο δυνατότερος πλανήτης μέσα σε αυτό.  Στην κλασική Αστρολογία, ο κυβερνήτης ενός ωροσκοπίου είναι ο πλανήτης που έχει τη μεγαλύτερη «χαρά» στο χάρτη, δηλαδή έχει ποιότητα και επιρροή. Ένας πλανήτης έχει πολλή ποιότητα όταν βρίσκεται στο ζώδιο που κυβερνάει ή βρίσκεται σε ενα ζώδιο, στο οποιο εχει Έξαρση :  Ήλιος στον Κριό, Σελήνη στον Ταύρο, Δίας στον Καρκίνο, Ερμής στην Παρθένο, Κρόνος στο Ζυγό, Άρης στον Αιγοκερω και Αφροδίτη στους Ιχθείς. Στην κλασική ερμηνεία της Αστρολογίας μπορούν μόνο οι παραπάνω επτά πλανήτες να θεωρηθούν κυβερνήτες στοιχείων και έτσι ο Αρης θεωρείται Κυβερνήτης και του Σκορπιού, ο Κρόνος και του Υδροχόου και ο Δίας και των Ιχθύων.

Ένας πλανήτης έχει ισχυρή επιρροή, όταν βρίσκεται σε γωνιακό Οίκο, δεν είναι ανάδρομος, δεν κάνει σύνοδο η αντίθεση με τον Ήλιο, (δεν "καίγεται" δηλαδή), έχει υψηλή ταχύτητα κίνησης, δεν κάνει όψη με Άρη και Κρόνο και δεν βρίσκεται πάνω σε κακεργέτη απλανή ή στον Νότιο Δεσμό της Σελήνης. Κατ’επέκταση υπάρχουν πολλά κριτήρια, για να καθορίσουμε επακριβώς την δύναμη επιρροής ενος πλανήτη. Στην κλασική αστρολογία η ποιότητα έχει να κάνει με τη «χαρά» του πλανήτη σε σχέση με το ζώδιο και η δύναμη της επιρροης σχετίζεται με τη «χαρα» του πλανήτη σχετικα με τον Όικο που βρίσκεται τοποθετημένος. Επειδή λοιπον ο Κυβερνήτης του ωροσκοπίου έχει την περισσότερη «χαρά» και σε ζώδιο και σε οίκο, έχει και  ποιότητα και δύναμη επιρροής. Αυτός ο πλανήτης λοιπόν επιδρά πάντα θετικά, αν τον ενεργοποιούμε και τον χρησιμοποιούμε συνειδητά. Ο Κυβερνήτης του ωροσκοπίου μας ειναι το μεγάλο μας ταλέντο, η άγκυρα στη ζωή. Επειδή λειτουργεί πολύ καλά σε ενα ωροσκόπιο, σταθεροποιεί συχνά την ιδιοσυγκρασία μας, και συμπληρώνει πολλές φορές τα στοιχεία, που δεν εμπεριέχονται στους τέσσερις παράγοντες, (Ωροσκόπος, Κυβερνήτης 1ου οίκου, Ηλιακό ζώδιο και φαση της Σελήνης,) και κατ’ αυτό τον τρόπο εξισορροπεί και σωματικά και ψυχικά.

Ας παρουμε παράδειγμα μια πελάτισσα μου. Αυτή ανήκε στους χολερικούς τύπους, ήταν δηλαδή, γεμάτη ενέργεια, φιλόδοξη, εριστική, ανυπόμονη, κυριαρχική και καθόλου πρακτική- είχε δηλαδή όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά του στοιχείου της Φωτιάς. Στο χάρτη της πέρα απο το έντονο στοιχείο Φωτιάς είχε επίσης και ένα δυνατό Κρόνο ως Κυβερνήτη του ωροσκοπίου της, στο δικο του ζώδιο, τον Υδροχόο ( πολλή ποιότητα) και στο 10ο Οίκο (μεγάλη επιρροή). Ο Κρόνος είναι ένας μελαγχολικός πλανήτης, υπομονετικός και αργός. Αυτά τα χαρακτηριστικά ακριβώς έλειπαν για να εξισορροπήσουν το έντονο στοιχείο της Φωτιάς στο ωροσκόπιο της. Μια ενεργοποίηση του Κρόνου θα μπορούσε να κατευνάσει τη φωτιά της, π.χ. σκούρα χρώματα, πολύτιμοι λίθοι του Κρόνου όπως ο καπνιάς οψιδιανός, μαύρη τουρμαλίνη, μάτι της τίγρης, Κρόνιες δραστηριότητες σχετικά με την παράδοση, τη Φύση και πνευματικοί τομείς. Η ψυχρότητα του Κρόνου δηλαδή θα μπορούσε να εναρμονίσει το θερμό ταμπεραμέντο της.

Σχεδόν σε καθε ωροσκόπιο υπάρχει ένα μεγάλο ταλέντο, ένας Κυβερνήτης ωροσκοπίου, ο οποίος συχνά προσφέρει ένα νέο στοιχείο και συμπληρώνει την πολύπλευρη ιδιοσυγκρασία μας εξισορροπώντας το χαρακτήρα μας και την ψυχοσύνθεση μας. Μεσα απο μια συνειδητή ενεργοποίηση αυτής της πλανητικής ενέργειας, θα μπορούσαμε να ζούμε πιο αρμονικά και υγιεινά τόσο σε σωματικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο.

2 comments:

zoyzoy said...

Πολύ καλό άρθρο για να ξεκινήσουμε να μελετάμε ένα χάρτη.

Καλό μήνα να'χετε:))

Heracles V. said...

Ευχαριστούμε πολύ αγαπητή zoyzoy :)