Tuesday, June 17, 2008

Όπου η επαναλαμβανόμενη σύμπτωση παύει να είναι σύμπτωση - μέρος 2ον : Πέντε από τους πιό καταστροφικούς σεισμούς που έχουν πλήξει την Ελλάδα

Στη συνέχεια θα παρουσιάσω πληροφοριακά στοιχεία, τους αντίστοιχους χρήσιμους συνδέσμους καθώς και τους χάρτες για πέντε από τους πιο σημαντικούς σεισμούς που έχουν πλήξει τη χώρα μας. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι απο εμάς έχουν ζήσει τουλάχιστον τους δυο τελευταίους. Να υπενθυμίσω εδώ ότι για να μπορέσετε να παρακολουθήσετε αυτή αλλά και την δημοσίευση που θα ακολουθήσει θα πρέπει να έχετε ήδη διαβάσει τις ακόλουθες παλιότερες δημοσιεύσεις :

Η Πανσέληνος, η πολιτική ένταση, η πώληση του ΟΤΕ, μια επικίνδυνη διελεύση, και η υποβόσκουσα οργή...

Greek Earthquake, June 8, 2008 Andravida, Greece 37N55, 21E16 - 15:25:29 (local time)

Όπου η επαναλαμβανόμενη σύμπτωση, παύει να είναι σύμπτωση...


Aυτό που πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα στη συνέχεια είναι ότι και οι πέντε σεισμοί που παρουσιάζω έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσαν, αλλά και ( κάποιοι απο αυτούς) και το ιδιαίτερα βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωές. Φυσικά είναι όλοι σεισμοί τρομακτικών μεγεθών, αλλά όπως ξέρετε έχουν υπάρξει αντίστοιχου μεγέθους σεισμοί οι οποίοι είτε λόγω του μεγάλου εστιακού τους βάθους, είτε λόγω της θέσης του επικέντρου τους δεν προκαλέσαν ιδιαίτερες ζημιές, κάτι το οποίο δεν ισχύει για κανένα από τους πέντε σεισμούς που παρουσιάζω στη συνέχεια. Ξεκινάμε λοιπόν πηγαίνοντας 109 χρόνια πίσω στην :


                                     1


10η Ιανουαρίου 1899 (Νέο Ημερολόγιο 22η Ιανουαρίου 1899) 21:36 μ.μ (τοπική ώρα) Νότια Πελοπόννησος : Καταστροφικός σεισμός - άγνωστη ένταση και ακριβές επίκεντρο

( πηγή κειμένου και επιπρόσθετες πληροφορίες για το σεισμό εδώ : http://papaflessas2.blogdrive.com/ )

...Ηταν 21.30 της 10/01/1899 το κρύο και η παγωνιά αφόρητη,ένας υπόκωφος ήχος ,ένα βουητό και η Γή άρχισε να τρέμει,οι κάτοικοι έντρομοι πετάχτηκαν έξω στις αυλές και στα σοκάκια,τα σπίτια άρχισαν να καταρρέουν, ακολούθησε μια δεύτερη δόνηση ποιο ισχυρή στις 21.36 όλα τα σπίτια κατέρρευσαν θάβοντας μέσα στα ερείπια το βιό τους και μαζί τα ονειρά τους .Η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική και τα 70 σπίτια του χωριού κατέρρευσαν, ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί με ποιο ισχυρούς αυτούς που έγιναν στις 21.56 στις 21.58 και στις 22.30. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την Πελοπόννησο ,οι κάτοικοι της Κυπαρισσίας της Πύλου της Μεσσήνης της Καλαμάτας της Τρίπολης του Πύργου έντρομοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και ξενύχτησαν στα χωράφια...

Το μέγεθος του σεισμού δεν έχει καταγραφεί επίσημα αλλά θεωρείται σαν ένας από τους πιό ισχυρούς σεισμούς που έχουν γίνει στην χώρα μας...





Επίσης σε δημοσιεύμα της της 23ης Ιανουαρίου 1899 η Αμερικάνικη γνωστή εφημερίδα Washington Post αναφέρει :

EARTHQUAKE IN SOUTHERN GREECE.
A Number of Villages Destroyed and People Made Homeless
:A strong seismic disturbance was felt this morning about 9:30 o'clock throughout the Peloponnesus, especially in the southwestern departments of the peninsula.


http://pqasb.pqarchiver.com/washingtonpost_historical/access/189562162.html?dids=189562162:189562162&FMT=ABS&FMTS=ABS:FT&date=JAN+23%2C+1899&author=&pub=The+Washington+Post&desc=EARTHQUAKE+IN+SOUTHERN+GREECE.&pqatl=google


 ( Προφανώς η αναφορά ως ώρα του σεισμού η 9η και 30 πρωινή είναι λανθασμένη αφού δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου που βεβαιώνουν ως ώρα της πρώτης σεισμικής δόνησης την 9η και 30 βραδυνή. )



Ο αστρολογικός χάρτης του σεισμού της 22ας Ιανουαρίου 1899 στην νότια Πελοπόννησο (συντεταγμένες Κυπαρισσίας Μεσσηνίας)









2

26η Ιουνίου 1926 Ρόδος, 9:46:34 μ.μ (τοπική ώρα) : Kαταστροφικός σεισμός μεγέθους 7,6 R συγκλονίζει το Νότιο Αιγαίο

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ ΡΟΔΟΥ 26/06/1926 19:46:34 (36.5, 27.5) Μ=7.6
* 26 Ιουνίου 1926, μέγεθος 7,7 R, σε βάθος 100 χιλιόμετρα και επίκεντρο κοντά στη Ρόδο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σεισμό του αιγαιακού τόξου κατά τον 20ό αιώνα. Τα μακροσεισμικά στοιχεία συνέλεξε ο σεισμολόγος Shedalin. Μέγιστες καταστροφές 9-10 στην κλίμακα Μερκάλι σημειώθηκαν σε πολλούς οικισμούς της Ρόδου. Καταστράφηκε τελείως ο Αρχάγγελος, 600 σπίτια κατέρρευσαν και σκοτώθηκαν 4 άνθρωποι. Στην πόλη της Μάκρης στη Μικρά Ασία γκρεμίστηκαν 10 δημόσια κτίρια και ένας μιναρές. 

(πηγή κειμένου : Ελευθεροτυπία - Νότιο Αιγαίο: Τα 7άρια ενός αιώνα )

Άλλες πηγές πληροφόρησης :

http://www.gein.noa.gr/Greek/web_macro/int1list1.htm (πίνακας)

The Rhodes earthquake of 26 June 1926

Costs and benefits of earthquake prediction studies in Greece

Earthquake - Tsunamis Disasters - TimeLines of Liberty - www ...-


                O αστρολογικός χάρτης του σεισμού της 26ης Ιουνίου 1926 στη Ρόδο










3

12 Αυγούστου 1953 - Κεφαλονιά - 11:24 π.μ (τοπική ώρα) - Kαταστροφικός σεισμός έντασης 7,2 R ισοπεδώνει την Κεφαλονιά

Οι καταστροφικοί σεισμοί που έπληξαν τα Ιόνια νησία το 1953, κράτησαν σχεδόν 2 μήνες, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο (οι μικρότεροι μετασεισμοί κράτησαν πάνω από 6 μήνες). Το αποτέλεσμα ήταν να καταστραφούν ολοκληρωτικά η Κεφαλονιά, η Ιθάκη και η Ζάκυνθος. Τη καταστροφή στη Ζάκυνθο συμπλήρωσε μια μεγάλη πυρκαγιά. Η Ελλάδα εκείνη την εποχή έβγαινε ολόκληρη από μια δύσκολη εποχή ( πόλεμος - κατοχή - εμφύλιος) και ήταν στις πρώτες προσπάθειες ανασυγκρότησης. Ο πρώτος σεισμός έγινε με επίκεντρο την Ιθάκη στις 9 Αυγούστου, ακολουθούν ισχυροί μετασεισμοί για τρείς μέρες που ενεργοποιούν σεισμικά όλη τη δυτική Ελλάδα και τότε έγινε ο μεγαλύτερος σεισμός (πάνω από 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ) στις 12 Αυγούστου με επίκεντρο τη Κεφαλονιά. Οι σεισμοί αυτοί είναι οι καταστρεπτικότεροι που έχουν γίνει στην Ελλάδα με πάνω από 470 νεκρούς και αγνοοούμενους και 2500 τραυματίες. Αυτή τη δίμηνη σεισμική ακολουθία σημπλήρωσαν δύο σεισμοί τον Οκτώβριο στο Ληξούρι και τον Νοέμβριο στην Ιθάκη, αλλά δεν είχε μείνει τίποτε άλλο όρθιο για να το καταστρέψουν. (πηγή : Οι σεισμοί του 1953 )


επίσης :

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ 1953

Ισχυρός σεισμός (Μ=7,2) έπληξε στις 12 Αυγούστου τα Ιόνια νησιά. Είχαν προηγηθεί πολλές σεισμικές δονήσεις, δύο από τις οποίες ήταν καταστροφικές (9/8, 11/8). Η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος και η Ιθάκη έπαθαν ολοκληρωτική καταστροφή. Από τα 33300 σπίτια των νησιών αυτών καταστράφηκαν εντελώς τα 27659. 455 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 2412 τραυματίστηκαν. Καταστροφές προκλήθηκαν και στη Λευκάδα, στην Αιτωλία και την Ηλεία. Οι μεγαλύτερες εντάσεις παρατηρήθηκαν στο Αργοστόλι, στο Ληξούρι, στα Βαλσαμάτα, στον Ασπρογέρακα, στα Χαβδάτα και στην Αγία Ευθυμία της Κεφαλονιάς (ΙΧ - Χ), στις Βολίμες της Ζακύνθου (ΙΧ+) καθώς και στην πόλη της Ζακύνθου (ΙΧ). Ο μεγαλύτερος μετασεισμός (Μ=6,3) έγινε την ίδια μέρα με τον κύριο σεισμό.
(πηγή κειμένου και επιπρόσθετες πληροφορίες εδώ : http://www.conceptum.gr/seismopolis/ellada_seismoi.html)

Άλλες πηγές πληροφόρησης :

Earthquake home

1953 Earthquake Photographs

Kefalonia - Wikipedia, the free encyclopedia-


Ο αστρολογικός χάρτης του σεισμού (7,2 R) της 12ης Αυγούστου 1953 στην Κεφαλονιά





4

24η Φεβρουαρίου 1981 - Αλκυονίδες Νήσοι - 10:53 μ.μ (τοπική ώρα) - Καταστροφικός σεισμός εντάσεως 6,7 R συγκλονίζει την Αθήνα και την Κόρινθο.

24 Φεβρουαρίου 1981 : Σφοδρός σεισμός εντάσεως 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει την Κόρινθο και το Λεκανοπέδιο (επίκεντρο τα νησιά Αλκυονίδες στον Κορινθιακό). Δέκα νεκροί, οι περισσότεροι από την κατάρρευση ξενοδοχείου στην Περαχώρα Κορινθίας, και δεκάδες τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός. (πηγή : http://www.phys.uoa.gr/~nektar/history/historia_abstract.htm )

επίσης :

24 Φεβρουαρίου 1981 Αλκυονίδες Νήσοι, Κορινθιακός κόλπος. 22.55 Ένας σεισμός 6, 6 Ρίχτερ ξεπηδάει και συγκλονίζει την Περαχώρα, το Βραχάτι, το Κιάτο, το Λουτράκι, την Κόρινθο, την Κινέττα, τα Μέγαρα και την Αθήνα. Στην Κινέττα καταρρέει 4όροφο ξενοδοχείο και μετά από μια πολύωρη διασωστική επιχείρηση, ανασύρεται ζωντανός από τους πυροσβέστες ο Βαγγέλης Μπούσουλας. Στην Κόρινθο, οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην αφαίρεση ετοιμόρροπων τοίχων, σοβάδων και υαλοπινάκων, μεταφέρονται οικοσκευές από ετοιμόρροπα σπίτια, ενώ πυροσβεστικά οχήματα υδροδοτούν την Περαχώρα μετά από βλάβη που υπέστη το υδραγωγείο. Στο Βραχάτι Κορινθίας, από τα ερείπια ξενοδοχείου που κατέρρευσε ανασύρονται νεκροί δύο γυναίκες και ένας νεαρός άνδρας. Στην Αθήνα, το διήμερο μεταξύ 24 και 26 Φεβρουαρίου, οι πυροσβεστικές δυνάμεις, απεγκλωβίζουν 218 άτομα από ανελκυστήρες, βοηθούν στην απομάκρυνση ασθενών και ηλικιωμένων από τα σπίτια τους, κατεβάζουν οικοσκευές από ετοιμόρροπες πολυκατοικίες, απομακρύνουν ετοιμόρροπα αντικείμενα, ενώ επεμβαίνουν για την κατάσβεση δεκάδων πυρκαγιών. (πηγή : Ε.Α.Π.Σ - Content- )

επίσης :

The main shock of the earthquake sequence in the Alkionides had a magnitude 6.7. In Athens (pop. 3,000,000) at an epicentral distance of 77 km, the main shock and its strong aftershocks ruined about 500 houses and caused widespread but minor damage to a number of public buildings. In archaeological museums a number of exhibits were broken and the Parthenon sustained minor damage; the SE, but chiefly the NE corner of the monument were displaced by a few centimetres and some of the joints were caused to open up (Zambas, 1985). Five hours later, there was a strong aftershock of magnitude 6.4, originating from an epicentral distance of 60 km. This shock caused no further displacements and had no effect on the opening of the joints, (Korres and Bouras, 1983). (πηγή : Earthquakes in Athens )

O αστρολογικός χάρτης του σεισμού (6,7 R) της 24ης Φεβρουαρίου 1981 στις Αλκυονίδες.





5

8η Ιουνίου 2008 Ανδραβίδα - 3:25:29 μ.μ (τοπική ώρα) - Καταστροφικός σεισμός εντάσεως 6,5 R συγκλονίζει την βορειοδυτική Πελοπόννησο

Πολύ ισχυρός σεισμός 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με μικρό εστιακό βάθος, σημειώθηκε στις 3.25 το μεσημέρι της Κυριακής, με επίκεντρο στη βορειοδυτική Πελοπόννησο, στην περιοχή της Ανδραβίδας.
Η δόνηση ήταν επιφανειακή, με εστιακό βάθος περίπου 10 χιλιόμετρα, γεγονός που σημαίνει, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ότι αναμένεται έντονη μετασεισμική δραστηριότητα..


Υπήρξαν δύο νεκροί ενώ συνολικά 214 άνθρωποι προσήλθαν στο νοσοκομείο με τραυματισμούς λόγω του σεισμού. Από αυτούς, 21 εισήχθησαν και παραμένουν για νοσηλεία, ενώ σε τρεις περιπτώσεις, που αφορούν κατάγματα στα άκρα, οι ασθενείς χειρουργήθηκαν.

Περισσότερα από δεκαπέντε χωριά στην Αχαΐα και την Ηλεία έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές, ενώ κάτοικοι που έμειναν άστεγοι είτε φιλοξενήθηκαν σε σπίτια συγγενών σε άλλες περιοχές, είτε οδηγήθηκαν σε ξενοδοχεία. Οι περιοχές που μετρούν τις μεγαλύτερες πληγές είναι η Κάτω Αχαγιά, το Σανταμέρι, η Φώσταινα, το Πέτα, ο Αγιος Στέφανος, οι Πόρτες, καθώς και ο Δήμος Βαρθολομιού.


πηγές πληροφόρησης :

Μεγάλες καταστροφές (video)
Σεισμική δόνηση 6.5 R στην Ανδραβίδα - Δύο νεκροί - Pathfinder News-kathimerini.gr Φονικός σεισμός έπληξε την Ελλάδα (Ανανέωση)
Earthquake Kills 2 in Southern Greece - NYTimes.com-
Two dead, more than 30 hurt in Greek earthquake - Yahoo! News


Ο αστρολογικός χάρτης του σεισμού της 8ης Ιουνίου 2008 (6,5 R) στην Ανδραβίδα



Η συνέχεια εδώ :

Όπου η επαναλαμβανόμενη σύμπτωση, παύει να είναι σύμπτωση... μέρος 3ον : To Φαινόμενο : Προχωρημένη Σελήνη σε Σύνοδο με Γενέθλιο Άρη


1

No comments: