Saturday, November 8, 2008

Το οριστικό πέρασμα του Πλούτωνα στον Αιγόκερω, ο Μπαράκ Ομπάμα, και η πρώτη μεγάλη σύγκρουση Ουρανού και Κρόνου

Φίλες και φίλοι ζούμε τις μεγάλες μέρες κάποιων πολύ σπουδαίων καιρών. Ζούμε σε μια εποχή την οποία, χωρίς αμφιβολία, οι ιστορικοί του μέλλοντος θα αναγνωρίσουν ως μια απο τις πιό σημαντικές, μια από τις πιό κρίσιμες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Δυανύουμε πλέον το τελευταίο τέταρτο του 2008 μ.Χ. Η δωδεκαετούς διάρκειας διελεύση του Πλούτωνα στον Τοξότη ολοκληρώνεται σταδιακά και την 27η αυτού του μηνός το αστρονομικά υποβαθμισμένο αλλά αστρολογικά πάντα πανίσχυρο Ουράνιο Σώμα πραγματοποιεί την δεύτερη και οριστική του πλέον είσοδο στον Αιγόκερω.

Η διέλευση του Πλούτωνα στον Τοξότη έχει ήδη χαράξει ανεξίτηλα τα σημάδια της στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η μεγάλη τεχνολογική επανάσταση μεταμόρφωσε εκ βάθρων ( έννοια της συμβολικής του Πλούτωνα ) τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε, συνδιαλεγόμαστε, ενημερωνόμαστε, επικοινωνούμε ( θεματολογία του Άξονα Τοξότη/Διδύμων). Μαζί με αυτά άλλαξε και η μορφή ενός ολόκληρου κόσμου, ένας κόσμος ο οποίος δεν έχει πια καμμιά σχέση με τον κόσμο που γνωρίσαμε, τουλάχιστον οι μεγαλύτεροι απο εμάς, όταν ξεκινήσαμε το ταξίδι μας στη ζωή. Οι αποστάσεις και οι περιορισμοί που αυτές δημιουργούν καταργήθηκαν, και όλοι πλέον αντιλαμβανόμαστε ότι ο όρος "παγκόσμιο χωριό", και μαζί βέβαια και τα όσα αυτός ο όρος υπονοεί, δεν είναι πλέον μια υποθετικη κατάσταση ή κάποιο επισφαλές σενάριο για κάποια πιθανή μελλοντική εξέλιξη, αλλά μιά απτή χειροπιαστή καθημερινή πραγματικότητα. Ο όρος "παγκοσμιοποίηση" ( globalization ), μιά έννοια η οποία εκφράζει τη διαδικασία μέσω της οποίας οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές διεργασίες εκτυλίσονται με τέτοιο τρόπο ώστε τοπικού χαρακτήρα εξελίξεις και φαινόμενα να προσλαμβάνουν οικουμενικό χαρακτήρα, έγινε πλέον αναπόσπαστο μέρος του καθημερινού μας λεξιλογίου. Είτε το θέλουμε είτε όχι είμαστε πλέον κάτοικοι ενός μεγάλου παγκόσμιου χωριού . Ζούμε, κινούμαστε και αναπνέουμε μέσα σε αυτό.

Στα θετικά της διελεύσης του Πλούτωνα απο τον Τοξότη μπορεί να συμπεριληφθεί, εκτός απο τον πλουραλισμό στην ενημέρωση και την άνεση στην επικοινωνία και την μετάδοση της πληροφορίας και της γνώσης, και η σε παγκόσμιο επίπεδο βαθιά συνειδητοποίηση της τρομακτικής ζημιάς την οποία η επί δεκαετίες ανεξέλεγκτη κατάχρηση των πηγών ενέργειας έχει προκαλέσει στον πλανήτη. Η βαθιά συνειδητοποίηση (έννοια Πλούτωνα στον Τοξότη) του κάθε προβλήματος ήταν και είναι πάντα το προαπαιτούμενο για την οποιαδήποτε ατομική ή συλλογική "δράση" προς την αντιμετώπιση του. Και ο καθένας απο μας έχει πλέον συνειδητοποιήσει ότι και προσωπική ευθύνη φέρει, και δυνατότητα δράσης έχει για την αποτροπή αυτού που για κάποιους ίσως φαντάζει ως η αναπόφευκτη μοίρα του πλανήτη (και άρα και του είδους μας ). Ας ελπίσουμε ότι το φυσικό ένστικτο αυτοσυντήρησης θα λειτουργήσει στην πιο δυναμική του μορφή πρίν να είναι πλέον πάρα πολύ αργά...

Στη διελεύση του Πλούτωνα απο τον Τοξότη μπορούν σίγουρα να καταλογιστούν και τα φαινόμενα διένεξης και προστριβών μεταξύ ιδεολογικών, θρησκευτικών και ηθικών αρχών, ιδεών και αντιλήψεων. Θέματα αυτής της υφής ανήκουν σχεδόν αποκλειστικά στη δικαιοδοσία του "φιλοσοφικού" Τοξότη (ο φυσικός 9ος οίκος) και ήταν αναμενόμενο ότι η διελεύση του Πλούτωνα απο το συγκεκριμένο ζώδιο θα έφερνε στην επιφάνεια όλες τις "εν δυνάμει" αντιθέσεις μεταξύ των - σε παγκόσμιο επίπεδο - κυρίαρχων ιδεολογικών ρευμάτων. Στο αποκορύφωμα τους αυτές οι αντιθέσεις έλαβαν τη μορφή του επονομαζόμενου "πολέμου κατά της τρομοκρατίας" της σύγκρουσης δηλ μεταξύ του Δυτικού, Χριστιανικού, Πολιτισμένου (με η χωρίς εισαγωγικά) Κόσμου απο τη μία, με τον Ισλαμικό Φουνταμενταλισμό απο την άλλη.

Πίσω στην 11η Σεπτεμβρίου του 2001 ο Πλούτωνας κινείται στην 13η μοίρα του Τοξότη σχηματίζοντας αντίθεση με τον Κρόνο ο οποίος την ίδια εποχή διελαύνει κάπου στα μέσα του απέναντι ζωδίου, των Διδύμων. Ταυτόχρονα όμως ο Πλούτωνας κινείται ακριβώς πάνω στον γενέθιο Ωροσκόπο της Αμερικής (13η Τοξότη) και η αντίθεση του με τον Κρόνο συμβαίνει κατά μήκος του άξονα 1ου/7ου στο γενέθλιο χάρτη της χώρας. Το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη προκαλεί φοβερό σοκ στην μοναδική υπερδύναμη εκείνο τον καιρό, και κατ' επέκταση σε ολόκληρο τον κόσμο. Η αλλαγή που επακολουθεί φαντάζει αναπόφευκτη. Καθώς ο Πλούτωνας εισέρχεται και διελαύνει στον 1ο οίκο της, η Αμερική (Καρκίνος Ηλιακά) κλείνετε σταδιακά στο "καβούκι" της. Η μεταμόρφωση είναι εντυπωσιακή. Η εικόνα που η υπερδύναμη προβάλλει ακόμα και στους πιο παραδοσιακούς από τους συμμάχους της είναι αυτή μιας φοβικής, ακραία εσωστρεφούς και παράλογα επιθετικής ανεξέλεγκτης δύναμης. Η Αμερική σταδιακά απομονώνεται...

Η δημοσιεύση αρχικά απο μια εφημερίδα της Δανίας και οι μετέπειτα αναδημοσιεύσεις των περίφημων "σκίτσων του Μωάμεθ" , όπως βέβαια η οργή και αγανακτηση που αυτά τα σχέδια ξεσήκωσαν στο Μουσουλμανικό κόσμο, εντάσσεται και αυτή στο πλαίσια αυτού του "ακήρυχτου" θρησκευτικοιδεολογικού πολέμου (με τα αμέτρητα αθώα και πολύ πραγματικά θύματα).

Ό Πλούτωνας στον Τοξότη χτύπησε βέβαια και την ίδια την χριστιανική πίστη και Εκκλησία σε κάποια πολύ ευαίσθητα σημεία. Η έκδοση βιβλίων τύπου "κώδικα Νταβίντσι" και η σε μαζική κλίμακα ελεύθερη κυκλοφορία και διακίνηση μέσω του διαδικτύου ιδεών και πληροφοριών οι οποίες ανατρέπουν όλα όσα κατά την παιδική μας ηλικία διδαχθήκαμε ως "ιερά", "όσια" και μη αμφισβητήσιμα, επέφερε ένα πολύ μεγάλο πλήγμα σε μια απο τις ισχυρότερες θρησκείες στον κόσμο.

Σχετική δημοσιεύση : Το Zeitgeist, ο Χριστιανισμός, η Αστρολογία και οι θεωρίες συνωμοσίας...

Την ίδια στιγμή ένα μοναδικό φαινόμενο λαμβάνει χώρα στο Δυτικό κόσμο. Μια ολόκληρη γενιά αυτή των παιδιών που γεννήθηκαν την εποχή που τα καθεστώτα του "υπαρκτού σοσιαλισμού" κατέρρεαν το ένα μετά το άλλο, τα παιδιά δηλαδή που γεννήθηκαν κατά ή περί την χρονική διάρκεια της εξαιρετικά σπάνιας (συμβαίνει κάθε 171 χρόνια) και εξαιρετικά μεταφυσικής χροιάς πλανητικής συνόδου Ουρανού και Ποσειδωνα στον Αιγόκερω μεγαλώνει και ανατρέφεται διαβάζοντας και παρακολουθώντας μανιωδώς τις λογοτεχνικές εκδόσεις (Τοξότης) και τις αντίστοιχες ταινίες με τις περιπέτειες (Τοξότης) ενός έφηβου Μάγου ( Πλούτωνας), του περίφημου Χάρυ Πότερ.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟΥ ή "όπως πάνω έτσι και κάτω

Στα τέλη του 2007 ο Κρόνος αφήνει τον πύρινο Λέοντα και εισέρχεται στην γήινη Παρθένο. Λίγο αργότερα τον Ιανουάριο του 2008 ο Πλούτωνας αφήνει τον επίσης πύρινο Τοξότη και κάνει την πρώτη είσοδο του στον επίσης γήινο Αιγόκερω. Σχεδόν ταυτόχρονα με την αλλαγή στο σκηνικό "εκεί πάνω", τα πρώτα "ανησυχητικά σημάδια", κάνουν την εμφάνιση τους και "εδώ κάτω" ( σχετική δημοσιεύση : Κρόνος στην Παρθένο - Πλούτωνας στον Αιγόκερω : η αναγκαστική προσγείωση ). Κάτι αρχίζει και αλλάζει στον πλανήτη, κάτι ασαφές και απροσδιόριστο αλλά την ίδια στιγμή πολύ έντονα αισθητό πλανάται πλέον πάνω απο το "παγκόσμιο χωριό". Ξαφνικά, σαν μια απότομη διακοπή στην πλήρη καταναλωτική μας ευδαιμονία, οι οθόνες των μοντέρνων ψηφιακών τηλεοράσεων μας γεμίζουν με αλλόκοτες εικόνες. Εικόνες εξαγριωμένων ανθρώπων απο διάφορα σημεία της γής και ιδιαίτερα του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου, εικόνες ανθρώπων που εκλιπαρούν για ένα κομμάτι ψωμί, για λίγο φαγητό. Τους πρώτους μήνες του 2008 δίπλα στον όρο "Παγκοσμιοποίηση", προστίθεται ακόμα ένας όρος, αυτός της "Παγκόσμιας Επισιτιστικής Κρίσης" (Global Food Crisis) .

Την ίδια εποχή στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής το άστρο ενός νεαρού και χαρισματικού άνδρα αρχίζει και ανατέλλει. Ο παγκοσμίως άγνωστος πριν από δύο χρόνια γερουσιαστής Μπαράκ Ομπάμα σαρώνει τα πάντα στο πέρασμα του και καταφέρνει να αναδειχθεί υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ό Ομπάμα χρησιμοποιώντας ως βασικά συνθήματα της προεκλογικής του εκστρατείας την Ελπίδα, την Αλλαγή και την Πίστη καταφέρνει με την γοητευτική του προσωπικότητα και την μαγευτική του ρητορική να συναρπάσει μεγάλες μάζες αμερικανών ψηφοφόρων, οι οποίοι απο κάποια στιγμή και μετά τον παρακολουθούν με θρησκευτική θα έλεγε κανείς προσήλωση. Όμως η αποστολή του είναι πολύ δύσκολη. Ο άνθρωπος που προσπαθεί να κατακτήσει το ανώτατο αξίωμα στον κόσμο δεν ανήκει στην λευκή φυλή και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο μειονέκτημα για μια παραδοσιακά συντηρητική κοινωνία όπως αυτή της Αμερικής. Έτσι, παρά την ισχυρή δυναμική των μηνυμάτων που μεταφέρει, στα τέλη του Αυγούστου του 2008, ο αντίπάλος του ο ήρωας πολέμου γερουσιαστής McCain περνάει για πρώτη φορά μπροστά στις δημοσκοπήσεις... ( Poll shows McCain in 5-point lead over Obama Politics Reuters )

O ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ (?) ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΝ ΠΙΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΤΙΓΜΗ

Τα πράγματα αλλάζουν με ένα δραματικό τρόπο δύο μήνες πριν τις εκλογές σχεδόν ακριβώς επτά χρόνια μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη. Η ίδια πόλη γίνεται και πάλι το επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφεροντος για τελείως διαφορετικούς λόγους αυτή τη φορά. Από τις αρχές του Σεπτεμβρίου του 2008 ο κόσμος βρίσκεται σε μια πολύ μεγάλη περιπέτεια με απρόβλεπτες διαστασεις. Η μεγαλύτερη οικονομική κρίση, έπειτα από αυτή του 1929, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Περί την 15η Σεπτεμβρίου συγκλονιστικά γεγονότα λαμβάνουν χώρα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το ιστορικό χρηματοπιστωτικό επενδυτικό ίδρυμα Lehman Brothers δηλώνει χρεοκωπία και ο κόσμος έκπληκτος μαθαίνει ότι οι περισσότεροι απο τους πανίσχυρους κολοσσούς της Wall Street βρίσκονται στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφης. Την ίδια στιγμή η μεγάλη "φούσκα" σκάει και το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καταρρέει. Όλοι πλέον αντιλαμβάνονται ότι η υποβόσκουσα οικονομική κρίση είναι πλέον πραγματικότητα, και ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα του πλανήτη κλυδωνίζεται επικίνδυνα, απειλώντας να σπρώξει στο βάραθρο της βαθιάς ύφεσης την παγκόσμια οικονομία στο σύνολο της.

H οικονομική κρίση περνάει ταχύτατα στην Ευρώπη και στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου. Οι ηγεσίες μπροστά στο φόβο της μεγάλης καταστροφής κινητοποιούνται άμεσα. Οι αρχές της ελεύθερης (και ασύδωτης μαζί) αγοράς παραμερίζονται σαν να μην υπήρξαν ποτέ, και μάλιστα απο τους ίδιους τους πρώην φανατικούς οπαδούς και θιασώτες τους. Ως αποτέλεσμα οι Κρατικοποιήσεις και Κρατικές επιδοτήσεις ακολουθούν η μία μετά την άλλη σε μια απέλπισμένη προσπάθεια να σωθεί ότι είναι δυνατόν πλέον να σωθεί απο το απίστευτο οικονομικό τσουνάμι.Η υπόθεση της ταινίας με τίτλο " Διελεύση Πλούτωνα στον Αιγόκερω " αρχίζει να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας με πολύ ταχύτερους απο τους αναμενόμενους ρυθμούς… 

Με το ζήτημα της "Παγκόσμιας Οικονομικής Κρίσης" θα ασχοληθούμε σε ξεχωριστές δημοσιεύσεις φίλες και φίλοι. Το cosmo-biology δεν θα αρκεστεί στα της διελεύσης του Πλούτωνα στον Αιγόκερω και της αναμενόμενης από τους αστρολογικούς κύκλους ισχυροποίησης του θεσμού του Κράτους, ισχυροποίηση η οποία προκύπτει απο τη συμβολική του πλανήτη όπως αυτή εκφράζεται, και θα εκφραστεί, μέσω της κίνησης του στα πλαίσια του ζωδίου των θεσμών, της δομής, της οργάνωσης, και της ιεραρχίας. Το cosmo-biology με πολύ πειστικά και ακριβή στοιχεία θα προχωρήσει σε πολύ συγκεκριμένες παρουσιάσεις και αναλύσεις, υποδεικνύοντας τους ακριβείς αστρολογικούς λόγους που συνδέονται με την παγκόσμια οικονομική κρίση, απαντώντας στο γιατί την συγκεκριμένη περίοδο, στο γιατί σε σχέση με την ταχύτητα επέκτασης της κρίσης, και φυσικά στο τι θα πρέπει να αναμένουμε απο εδώ και πέρα. Όλα αυτά με όρους καθαρής αστρολογίας. Μια πολύ δύσκολη έρευνα η οποία περιλαμβάνει αναλύσεις πολλών διαφορετικών ωροσκοπίων και την οποία θα παρουσιάσω όταν ολοκληρώσω.

ΟΠΟΥ ΤΑ ΜΕΣΣΙΑΝΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟΚΤΟΥΝ MIA ΠΟΛΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ

Το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, φίλες και φίλοι, είχε αποφασιστική συμβολή στην εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα. Η πλάστιγγα έγειρε αποφασιστικά προς την πλευρά του αυτή ακριβώς την χρονική στιγμή. Ο μέσος αμερικανός ψηφοφόρος έχει κάθε λόγο να ανησυχεί ότι η επαπειλούμενη οικονομική ύφεση θα επηρεάσει με πολύ άμεσο και δραματικό τρόπο την προσωπική του ζωή. Μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση οι πάντες στρέφονται προς τον φορέα της ανανέωσης, της αλλαγής. Ψάχνουν τον ανθρωπο προσωποποίηση ενός ελπιδοφόρου μέλλοντος και όχι εκείνον που αντιπροσωπεύει ένα "καταραμένο", καταστροφικό παρελθόν. Και ο Ομπάμα είχε ως βασικό σύνθημα του την ελπίδα και την αλλαγή πολύ πριν το ξέσπασμα της μεγάλης κρίσης. Ο σχεδόν μεσσιανικού χαρακτήρα λόγος του αποκτά σε αυτό το σημείο μια πολύ πραγματική υπόσταση. Πλέον η αποστολή του δεν περιορίζεται απλά στην απαλλαγή του κόσμου απο τον βραχνά του απίστευτου Μπούς. Ο Ομπάμα εμφανίζεται πλέον ως "ο απόλυτα κατάλληλος άνθρωπος την απολύτως κατάλληλη στιγμή". Είναι ο Ένας που πρέπει να σώσει τον κόσμο…


Την 4η Νοεμβρίου του 2008, ακριβώς την ημέρα της τελειοποίησης της πρώτης αντίθεσης του Ουρανού στους Ιχθείς με τον Κρόνο στην Παρθένο, λαμβάνουν χώρα οι Αμερικάνικες Προεδρικές Εκλογές. Απο τη μια πλευρά ο νεαρός Barack Obama με βασικό σύνθημα το "Change We Can Believe In", την "Αλλαγή στην οποία μπορούμε να πιστεύουμε" (ο Ουρανός στους Ιχθείς). Από την άλλη ο γηραιός ήρωας πολέμου John McCain εκπρόσωπος της συντήρησης, της παράδοσης, της διατήρησης των παραδοσιακών ηθικών αξιών και ιδεωδών (Κρόνος στην Παρθένο). Ο McCain ωστόσο, χωρίς ουσιαστικά να έχει κάποια προσωπική εύθυνη, προσωποποιεί πλέον και ένα χρεοκοπημένο παρελθόν τις συνέπειες του οποίου οι πάντες προσπαθούν απεγνωσμένα να αποφύγουν. Ο Ομπάμα κερδίζει περπατώντας... Το αποτέλεσμα της πρώτης "μάχης" ανάμεσα στα δύο πλανητικά σώματα έρχεται πολύ φυσικά. Αυτό που ένα-δύο χρόνια πρίν θεωρούνταν απίθανο φαντάζει πλέον ως απόλυτα αναμενόμενο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα κατορθώνει το απίθανο. Ο θεωρητικά (και όχι μόνο) πλανητάρχης, ο 44ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι ο γιός μιάς άσημης λευκής απο το Κάνσας και ενός παντελώς άγνωστου μαύρου από την Κένυα. Ένας άνθρωπος που μόλις 150 χρόνια πριν θα ήταν σκλάβος σε κάποια φυτεία είναι σήμερα ο ισχυρότερος άνθρωπος στον πλανήτη γή. Είναι αυτός στον οποίο οι πάντες πλέον προσβλέπουν και ελπίζουν να αλλάξει τη μοίρα του κόσμου.

Σχετικές δημοσιεύσεις
O Barack Obama και η γενιά με τον Πλούτωνα στην Παρθένο

Τα επτά τετράγωνα Ουρανού - Πλούτωνα (2012-2015)

3 comments:

Anonymous said...

Aγαπητέ κύριε/α Hercules V.
Πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι η σημασία δεν πέφτει από τον Ουρανό.
Σύμφωνα με τη Γενική Σημαντική (A.J.Greimas. Semantique Structurale.
Recherche de methode,Paris)προκύπτει από συσχετισμούς ενός φαινομένου με άλλα φαινόμενα, ενός όρου με άλλους όρους στη βάση της ομοιότητας και τη διαφοράς.
Μετά από το παραπάνω ποστ σας πρέπει να επανεξετάσουν τα του Ουρανού.
Εξαιρετικό ποστ ως προς την ανάλυση, την ποιότητα, την τεκμηρίωση.
Ευχαριστώ

Heracles V. said...

Αγαπητή Anna-Maria πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι "η σημασία δεν πέφτει απο τον ουρανό" και άλλοι τόσοι μπορεί να υποστηρίζουν ότι "η σημασια πέφτει απο τον ουρανό". Πολλοί ακαδημαικοί,καθηγητές και άλλες αυθεντίες μπορεί να έχουν δημιουργήσει θεωρίες για να στηρίξουν την πρώτη άποψη και άλλοι τόσοι μπορεί να έχουν κάνει κάτι παρόμοιο για να στηρίξουν τη δεύτερη.

Όλα αυτά όμως είναι απλά θεωρίες οι οποίες σχετίζονται πολύ περισσότερο με την βασική προδιάθεση και την οπτική των πραγμάτων αυτών που της δημιούργησαν, παρά με μια κάποια "αντικειμενική" πραγματικότητα (αν φυσικά υπάρχει κάτι τέτοιο).

Εντύπωση μου είναι ότι οι άνθρωποι δημιουργούν θεωρίες μάλλον για να αποδείξουν τους ίδιους τους εαυτούς τους ή αν θέλεις για να στηρίξουν τα θεμέλια πάνω στα οποία οικοδομούν τα πιστεύω τους.
Γιατί αν το σκεφτείς καλά ακόμα και η απόλυτη "απιστία" είναι και αυτή μια μορφή "πίστης".

Από εκεί και πέρα το κείμενο μου είναι απλά μια ροή,μια σειρά παρατηρήσεων και συσχετισμών. Το πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτές οι παρατηρήσεις και συσχετισμοί κινούνται δεν το δημιουργησα εγώ, υπήρχε ήδη, το εψαξα, το βρήκα, και έμαθα τον τρόπο λειτουργίας του. Οι παρατηρήσεις μου τυχαίνει να επιβεβαιώνουν αυτό το πλαίσιο. Και αυτό ειναι όλο.

Αυτό νομίζω ότι θα πρέπει να κάνουν και όσοι θέλουν να έχουν Άποψη. Και όχι απλά γνώμη, μια πίστη δήλαδή που στηρίζεται απλά και μόνο στην "προδιάθεση" τους, δηλαδή στο τίποτα.

Πολυ περισσότερο αυτό πρέπει να κάνουν αυτοί που έχουν την διάθεση και την ικανότητα να δημιουργούν θεωρίες. Γιατί πολύ απλά μια θεωρία δεν μπορεί να στηρίζεται σε τίποτα άλλο απο την όσο το δυνατό αντικειμενικότερη παρατήρηση. Αλλιώς, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα γέννημα του μυαλού, μια φαντασίωση, μια "πίστη". Φυσικά η κάθε θεωρία έχει την αξία και τη συμβολή της μεσα στο γενικό πλαίσιο εξέλιξης της γνώσης. Αλλά απο το να διαλέξω μια οποιαδήποτε θεωρία, αποκλείοντας βεβαια ταυτόχρονα την αντίθετη της, και να πάω για ύπνο ήσυχος με αυτή, προτιμώ να ερευνώ με τα μόνα εργαλεία που μπορώ να εμπιστευτώ ως "αυθεντίες". Τα δικα μου μάτια, και τις δικές μου αισθήσεις.

Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και ελπίζω να μη σε ζάλισα με τις θεωρίες μου :))

_ said...

Hercules V.quote :

"Εντύπωση μου είναι ότι οι άνθρωποι δημιουργούν θεωρίες μάλλον για να αποδείξουν τους ίδιους τους εαυτούς τους ή αν θέλεις για να στηρίξουν τα θεμέλια πάνω στα οποία οικοδομούν τα πιστεύω τους".

Συνήθως το κάνουν κυρίως γι'αυτό το λόγο. Οι βιογραφίες των φιλοσόφων δείχνουν συνήθως για παράδειγμα τι τους ώθησε να διαμορφώσουν την μία ή την άλλη Φιλοσοφία. Εξαιρετικά κείμενα Ηρακλή για τα δεδομένα της ελληνικής σστρολογικής κοσμάρας.